Sala Polivalentă şi Poligonul din Focşani vor purta numele a doi campioni olimpici de tir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Moldoveanu şi Corneliu Ion s-aui născut la Focşani
Alin Moldoveanu şi Corneliu Ion s-aui născut la Focşani

Decizia pentru redenumirea unor săli de sport şi baze sportive a fost luată de ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak.

Sala Sporturilor din Focşani şi Poligonul de Tir ”Unirea” vor purta numele a doi campioni olimpici din Focşani.

Astfel, Poligonul de Tir din cadrul Clubului Sportiv ”Unirea” Focşani va purta numele campionului olimpic la pistol viteză Corneliu Ion, iar Sala Sporturilor din oraşul Focşani va purta numele campionului olimpic la tir Alin Moldoveanu

„Am semnat ordinele de ministru pentru o serie de noi redenumiri de săli şi baze sportive din ţară. Este un proiect frumos, chiar de suflet pentru mine, fiindcă vin din sport şi ştiu cât de importante sunt şi motivaţia, dar şi recunoaşterea. Copiii merită modele, iar eroii sportului merită cinstire. E un pas în direcţia normalităţii, căruia îi vor urma şi alţii, alături de toţi cei care doresc să contribuie la definirea unei noi identităţi pentru sportul românesc. Pentru că sportul este important şi imaginea sa trebuie să se schimbe", a anunţat ministrul Eduard Novak.

Alin Moldoveanu  este cel mai bun trăgător român din istoria probei de puşcă 60 de focuri aer comprimat. În 2012, Alin a devenit campion olimpic la Londra, aducând României una din cele două medalii de aur câştigate la această ediţie a Jocurilor Olimpice. 

A ajuns la poligonul de tir din Focşani din pură întâmplare. La începutul anului şcolar 1996, antrenorul Clubului Sportiv Focşani, Adrian Alaci a trecut prin şcolile vrâncene pentru a-i întreba pe copiii dacă vor să vadă pe viu cum arată o puşcă adevărată. Alin Moldoveanu avea numai 13 ani şi a fost singurul care s-a prezentat a doua zi la antrenament.

Alin Moldoveanu, medaliat cu aur la JO de la Londra

campioni tir

A avut  trei participări la olimpiade, Beijing (China)-2008, Londra (Marea Britanie)-2012 şi Rio de Janeiro (Brazilia)-2016.

Pe lângă salba de titluri naţionale, Alin Moldoveanu a obţinut rezultate de excepţie în întrecerile internaţionale. Bronz la europene, argint la Campionatul Mondial, aur la Cupa Mondială.

Campionul olimpic de pistol viteză, Corneliu Ion, s-a născut la Focşani,  în anul 1951 şi a locuit aici timp de patru ani.

Corneliu Ion a început să practice tirul în 1969, în cadrul clubului Steaua Bucureşti. Multiplu campion şi recordman naţional, a înregistrat performanţe de excepţie şi în competiţiile internaţionale oficiale de tir.
Participant la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, trei Campionate Mondiale şi cinci Campionate Europene,  a obţinut 12 medalii , din care 4 de aur, 7 de argint şi una de bronz.

Corneliu Ion, medaliat cu aur la JO de la Moscova

campioni tir

La Jocurile Olimpice de la Montreal (1976) s-a clasat pe locul V, după un baraj în 3 pentru medalia de bronz. La cea de-a XII-a ediţie a JO de la Moscova (1980) îşi demonstrează din plin calităţile tehnice, fizice şi psihice, devenind campion olimpic la pistol viteză, în urma unui baraj desfăşurat în 3 manşe. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles (1984) devine vicecampion olimpic la aceeaşi probă.

Pentru rezultatele sale de excepţie şi contribuţia adusă la afirmarea tirului românesc, i s-au acordat titlurile de Maestru emerit al sportului şi de Antrenor emerit şi a fost distins cu numeroase ordine şi medalii. În 1990 a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Tir.  În anul 2001 i-a fost conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de ofiţer.

Vă mai recomandăm:

Corneliu Ion, Gina Gogean şi Alin Moldoveanu, sportivii de aur ai Vrancei care s-au încununat cu laurii olimpici

Campionul olimpic Alin Moldoveanu devine marţea viitoare cetăţean de onoare al municipiului Focşani

Campionul olimpic de tir Corneliu Ion, cetăţean de onoare al municipiului Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite