Românul din diaspora care şi-a dăruit indemnizaţia de consilier judeţean să cumpere cărţi pentru copiii din satele Vrancei. „M-am regăsit în acest proiect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile vor ajute la copiii din satele uitate ale Vrancei
Cărţile vor ajute la copiii din satele uitate ale Vrancei

Ovidiu Burduşa este întreprinzător în industria hotelieră şi administrează, alături de soţia sa Andreea, o afacere de profil în Roma, capitala Italiei.

“100 de cărţi pentru copiii din satele uitate”, colecta organizată de Asociaţia “Eu, tu şi ei”, cu ocazia Centenarului României moderne, a primit un dar neaşteptat care va aduce bucurii copiilor din proiectul “c@rte în sate”.

Peste o sută dintre cele mai bune cărţi pentru copii au intrat în “valiza lui Cărţilă” sub formă de donaţie din partea consilierului judeţean Ovidiu Burduşa, pănceanul care reprezintă în Consilul Judeţean interesele vrâncenilor care muncesc în străinătate.

Acesta şi-a donat indemnizaţia de ales al judeţului Vrancea pentru a cumpăra cărţi pentru copiii cărora le place să citească. Din valiza lui Cărţilă nu lipsesc dicţionare, enciclopedii, cărţi cu poveşti, cu sfaturi şi romane clasice sau mai noi din literatura pentru copii şi adolescenţi. Toate vor fi duse în sate de către echipa lui Cărţilă, personajul creat de povestaşi pentru a-i apropia pe copii de carte şi lectură.

carti

“Am aflat despre proiectul c@rte în sate încă de apariţia lui şi l-am îndrăgit repede deoarece ideea de a citi împreună cu copiii este extraordinară. Ce poate fi mai frumos dacât să le aduci un pic de speranţă copiilor, să călătoreşti cu ei în lumea poveştilor, să-i înveţi despre lume, viaţă? Am urmărit zeci de materiale video postate anul acesta de povestaşi: drumul costisitor până la destinaţie, bucuria copiilor şi a părinţilor dar şi grija dascălilor faţă de cei prezenţi la atelierele de lectură. Aş vrea să-i felicit pe organizatori, pe voluntarii povestaşi care şi-au dăruit timpul liber pentru a realiza acest proiect cultural dar şi pe toţi cei care vor să schimbe în bine viaţa copiilor. M-am regăsit în acest proiect deoarece acum 20 de ani am plecat pentru prima dată din ţară, la fel ca aceşti povestaşi, într-o călătorie plină de aventuri care continuă şi astăzi, cu o valiză în care aveam câteva lucruri, însă foarte multă speranţă. Valiza lui Cărţilă aduce copiilor din munţii Vrancei acea speranţă şi cunoaştere de care au atâta nevoie. Consider că, în an Centenar şi nu numai, ar trebui să lăsăm ceva în urma noastră. Ar fi păcat ca generaţiile viitoare să găsească un gol în perioada în care noi am trăit. Şi ne vor judeca pentru că am trăit în genunchi! Sper ca acest colţ de ţară să aibă o altă şansă în viitor, o şansă amplificată şi de astfel de proiecte educaţionale. Cu siguranţă, copiii vor avea un viitor mai bun dacă citim cu ei, dacă le dăruim din timpul şi din experienţa noastră, ajutându-i să-şi făurească o lume mai bună.  Tocmai de aceea am decis să pun umărul acum, când ţara are nevoie de noi”, se arată într-o scrisoare trimisă de consilierul Ovidiu Burduşa (foto). 

burdusa
carti

De loc din Panciu, Ovidiu Burduşa este întreprinzător în industria hotelieră şi administrează, alături de soţia sa Andreea, o afacere de profil în Roma, capitala Italiei. El face naveta peste 2.000 de kilometri, de la Roma la  Focşani, pentru a lua parte la întâlnirile şi dezbaterile din legislativul judeţean.

Donaţia de carte a fost făcută în nume personal, după cum a ţinut să precizeze Ovidiu Burduşa. Gestul consilierului judeţean ar trebui urmat şi de alţi oameni de bine pentru că investiţia în copii dă cele mai frumoase roade.

Ce este proiectul c@rte în sate

Asociaţia "Eu, tu şi ei" a dedicat anul Centenarului copiilor din satele de munte cărora voluntarii povestaşi le-au dus cărţi şi le-au citit poveşti din "valiza lui Cărţiţă". Proiectul cultural c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele izolate ale munţilor Vrancei, cofinanţat de AFCN, a adus în jurul cărţilor deschise peste 200 de copii, alături de părinţi şi lideri din comunitate.

Povestaşii au organizat pentru ei ateliere creative şi recreative promovând lectura ca activitate de petrecere a timpului liber, dar şi diversitatea, toleranţa, contribuind astfel la consolidarea identităţii şi culturii locale. Micuţii pot împrumuta cărţi din “Biblioteca lui Cărţilă” în care am aşezat cele mai frumoase cărţi pentru copii. Atelierele de lectură au generat un interes deosebit din partea celor mici motiv pentru care proiectul c@rte în sate va continua şi în 2019.

Caravana de promovare a cărţii şi lecturii nu ar fi fost o reuşită deplină fără implicarea a zeci de adolescenţi şi profesori vrânceni care şi-au dăruit cu pasiune din timpul lor şi din ceea ce ştiu copiilor. Datorită acestor oameni generoşi, proiectul “c@rte în sate” a fost nominalizat la Gala Naţională a Voluntarilor, la categoria Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă şi cultură. Cei care vor să susţină proiectul Asociaţiei “Eu, tu şi ei” pot vota până pe 12 decembrie la acest link. 


 

carti
FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite