Războiul din Libia mută exporturile de miei ale ciobanilor vrânceni în Grecia şi Bulgaria
0Ciobanii vrânceni au vândut peste 40 000 de miei peste hotare. De teamă să nu iasă în pierdere, crescătorii de miei din Vrancea preferă să-şi vândă animalele străinilor decât să vină cu marfa în pieţe
Crescătorii de ovine din Vrancea sunt recunoscuţi în ţară şi străinătate pentru animalele de calitate pe care le îngrijesc şi, din această cauză, sunt foarte căutaţi în această perioadă a anului, când tranzacţiile cu miei sunt în toi.
Interesaţi de „marfa de Vrancea" sunt în special afaceriştii arabi, care au împânzit judeţul în căutare de miei graşi şi sănătoşi, pe care îi încarcă deîndată în vagoane şi îi trimit peste mări şi ţări.
Gheorghe Nedelcu din Răstoaca este unul dintre zecile de ciobani din judeţ care tocmai ce a vândut, „en gros", 300 de miei din recolta nouă unor oameni de afaceri arabi care s-au oprit direct la el la stână.
„M-am grăbit puţin şi am pierdut la preţ. I-am dat cu 10,2 lei/kg viu, iar acum se vând cu 11 lei. Sunt o grămadă de firme străine care vin şi-i cumpără direct din teren şi nouă ne convine că ni-i ia pe toţi, fără să ne mai târguim prin piaţe. Mai am 100 de miei, pe care i-am pus la îngrăşat să ies cu ei pe piaţă în ajunul Paştelui", precizează Gheorghe Nedelcu.
Acesta apreciază că anul acesta carnea de miel nu va fi mai scumpă decât în 2010, în preajma sărbătorilor urmând să se vândă cu 17-18 lei/kg.
Cel puţin 20 de lei/kg de miel
Preşedintele crescătorilor de ovine „Mioriţa" din Vrancea spune însă că vrâncenii vor cumpăra carnea de miel cu cel puţin 20 de lei/kg, pentru că valorificarea mieilor pe piaţa internă se va face după ce vor fi onorate toate cererile de export.
„În Vrancea avem în jur de 120000 de miei, iar 40 % din efective vor ajunge pe piaţa românească de consum. Restul de 60% merg la export şi sunt păstraţi pentru prăsilă. Din cauza războiului din Libia, unde duceam în fiecare an peste 10 000 de miei, anul acesta exportul s-a reorientat spre Bulgara, Grecia şi Spania, dar şi Arabia Saudită", precizează Ion Avram, preşedintele crescătorilor de ovine din Vrancea.
Acesta este convins că marfa livrată de vrânceni în ţările din spaţiul Uniunii Europene se va regăsi şi în galantarele supermarket-urilor româneşti.
„Nu ar fi pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Este o piaţă liberă, procedurile sunt respectate iar comercianţii străini consideră că nu vor piede aducând mieii româneşti în România", mai spune Ion Avram.
Veterinarii, cu ochii pe abatoare
Cum peste două săptămâni vor începe în abatoarele din Vrancea tăieri masive de miei, medicii veterinari şi-au luat măsuri de siguranţă astfel încât unităţile să respecte condiţiile sanitare.
„Pentru siguranţa alimentelor, începând cu 14 aprilie vom controla abatoarele unde vor fi sacrificaţi mieii pentru a vedea cum sunt rspectate ciondiţiile sanitar veterinare. La sfârşitul controlului vom przenta şi un raport al activităţii noastre", ne-a precizat Mirel Iordache, directorul Direcţieii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea.

















































