Profesorii vrânceni dau în judecată Ministerul Educaţiei / Aceştia îşi vor înapoi banii reţinuţi pe concediul din vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că li s-a reţinut 25% din indemnizaţia de concediu pe lunile iulie şi august, cadrelele didactice dau în judecată Ministerul Educaţiei, pe care îl acuză că a încălcat Codul Muncii.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), filiala Vrancea, strânge în aceste zile adeziuni de la cei 4.500 de membri pentru a da Ministerul Educaţiei în judecată sub motivul că profesorilor li s-a redus cu 25% indemnizaţia de concediu de odihnă.

Potrivit liderilor de sindicat, prevederile Legii 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabiliri echilibrului bugetar nu pot fi aplicate retroactiv, pentru că banii de concediu pentru personalul din învăţământ s-au plătit la plecarea dascălilor în vacanţă.

"Este discriminare în toată regula. Se încalcă ceea ce se spune în Codul Muncii, pentru că indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media drepturilor băneşti din ultimele trei luni anterioare celei în care s-a efectuat concediul. Pentru acest lucru strângem semnături de la toţi cei nedreptăţiţi, pentru a ne câştiga drepturile în instanţă", ne-a declarat Constantin Grigore, liderul FSLÎ Vrancea.

Siguri de câştig

Preşedintele sindicatului vrâncean spune că este mai mult decât sigur că va câştiga procesul, pentru că reducerea cu 25% a indemnizaţiei de concediu, raportată la drepturile salariale din cele trei luni anterioare vacanţei, respective aprilie, mai şi iunie, nu intră sub incidenţa Legii 118.

Cadrele didactice spun că sunt de acord cu demersul sindicatului, considerându-se nedreptăţiţi de această lege.

"Când am intrat în concediu am ştiut că reducerea cu 25% ni se va aplica de la 1 septembrie, pentru că la noi în învăţământ metoda de calcul a concediilor este alta. Aveam 1.350 de lei salariu şi mi s-au reţinut pentru iulie şi august aproape 700 de lei. Bine ar fi să câştigăm procesul", ne-a declarat Cristina Ştefan, învăţătoare.


FSLÎ Vrancea mai deschide un proces

Liderii celui mai mare sindicat din învăţământul vrâncean spun că pregătesc un nou proces Ministerului Educaţiei. Aceştia nu sunt de acord cu noile organigrame privind reorganizarea Casei Corpului Didactic, prin care au fost trimişi în şomaj cinci dintre cei 12 angajaţi, lucru care, în opinia lor, va conduce la blocarea activităţilor din această instituţie.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite