PORTRET: Alin Gabriel Căluian calcă pe urmele lui Paco de Lucia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Gabriel Căluian
Alin Gabriel Căluian

La 13 ani are deja premii semnificative în palmares, ia lecţii de pian şi face performanţă la chitară. Vrea să îşi întemeieze o formaţie de jazz şi îl adoră pe celebrul Paco de Lucia.

Alin este încă la vârsta la care copiii de vârsta lui îşi petrec ore în şir cu jocurile pe computer, însă el preferă să îşi ocupe majoritatea timpului cu lecţii de chitară clasică.

Are ore şi de pian la Liceul de Artă „Gh. Tăttărăscu" însă mizează foarte mult pe chitară, ceea ce i-a adus premiuil întâi doi ani ani la rând la olimpiada instrumentală de specialitate pe Moldova. A învins competitori din toată partea Moldovei, de la cele mai bune licee.

Împreună cu profesorul său Valentin Grigoriu, încearcă să rupă barierele şi să ajungă la cel mai înalt nivel în lumea muzicii.

„Este plăcut să cânţi la un instrument, mai ales la chitară. La început a fost mai greu să pot face barre, adică acea mişcare prin care prinzi cu degetul arătător toate coardele chitarei dar este esenţial. Îmi place la cursurile de chitară foarte mult", îşi începe Alin povestea.

Adolescentul a început de doi ani lecţiile de chitară, însă a progresat mult, după cum spune şi profesorul său. O confirmă premiile obţinute. Până acum a fost la doar patru concursuri însă a luat la toate locul I.
Ia lecţii la şcoală de chitară clasică cu multă sârguinţă, însă îi plac foarte mult şi jazz-ul, blues-ul şi rock-ul.

„Acum ştiu că trebuie să învăţ clasică pentrua avea o pregătire de bază. Toţi marii artişti au procedat aşa. Dar mai târziu sper să pot cânta jazz, blues sau rock. Este normal să învăţ acum să citesc bine o partitură, să ţin instrumentul ca la carte. Este foarte important să ai pregătire de specialitate", ne-a mai spus chitaristul în devenire.

Baladă pentru Adelina

Alin este hotărât să meargă în viitor pe latura muzicii, chiar dacă acest lucru ar putea să îi aducă greutăţi din punct de vedere financiar. Este decis să meargă pe ampele planuri: chitară şi pian.

„Nu contează cum va fi. Sunt sigur că voi reuşi chiar dacă va fi greu. Vreau să cânt şi la chitară şi la pian. Sper să le pot face pe amândouă. Acum la pian exersez „Baladă pentru Adelina" de Richard Clyderman. Îmi face multă plăcere să cânt la pian", ne-a mărturisit Alin.
Deşi urmează cu sfinţenie sfaturilor profesorilor de muzică clasică, Alin nu renunţă la visul său, să abordeze şi cealaltă linie a muzicii.

„Îmi place jazz-ul dar foarte mult îl apreciez pe celebrul Paco de Lucia, care cântă flamenco. Sper ca odată să ajung să abordez aşa ceva. Acesta ar fi apogeul", mai spune Alin.

Întrebări şi răspunsuri:

Planuri în lumea muzicii?

Vreau să îmi înfiinţez o formaţie de jazz. Sper să reuşesc. Atunci va fi mult mai frumos şi vom cuceri lumea, bineînţeles publicul amator de acest gen muzical. Este o plăcere jazz-ul. Este adevărat că este greu, iar în unele zone este greu să pătrunzi pentru că sunt puţini pasionaţi de acest gen muzical. Dar voi reuşi cu siguranţă.

La ce lucrezi acum la chitară?

La „Libertango", e o piesă de Astor Piazzolla şi la Canon de Johann Pachebbell. Cu cea de a doua piesă am câştigat deja concursul „Noelia Prisecaru". De altfel, la acelaşi concurs am obţinut locul întâi într-un trio de chitare cu Menuet-ul lui Luigi Boccherini.

Ce-i place:

Să merg cu prietenii cu instrumentele să cântăm acolo la umbreluţe, la cofetăria de lângă teatru. Mi-ar plăcea să avem mai multe spectacole. Avem parteneriate noi la liceu cu Teatrul Municipal, dar şi cu Ateneul Popular. Oragnizăm tot felul de manifestări.

Ce nu-i place:

Nu îmi place că în oraş nu avem niciun cinematograf. Eu nu am fost niciodată la cinematograf şi mi-ar plăcea să văd cum este. Cred că este plăcut decât să stai acasă unde nu încap toţi prietenii, ecranul este mic. Preferăm acest lucru decât să mergem în acele discoteci.

Profil:
NĂSCUT. 17 februarie 1998, Focşani
OCUPAŢIE. Elev
PASIUNI. pianul
FAMILIE. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite