Poliţiştii vrânceni au declanşat acţiunea „Scutul Pădurii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polițiștii vor să ia urma hoților de lemne
Polițiștii vor să ia urma hoților de lemne

În perioada 15 noiembrie - 24 decembrie a.c., structurile cu atribuţii în domeniul silvic vor intensifica acţiunile şi controalele desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din tăierea, transportul şi comercializarea materialelor lemnoase şi a "pomilor de Crăciun".

Astfel, instituţiile cu responsabilităţi în domeniul silvic, pe lângă celelalte activităţi desfăşurate în mod constant, vor patrula în fondul forestier naţional, vor efectua controale comune pe linia circulaţiei materialelor lemnoase şi vor efectua controale în pieţe, târguri şi oboare.

„Reamintim şi pe această cale cetăţenilor vrânceni şi reprezentanţilor societăţilor comerciale de profil că tăierea arborilor, în general şi a pomilor de Crăciun, în special, se poate face doar după marcarea acestora de către reprezentanţii structurilor silvice specializate, iar pe timpul deplasării, atât materialul lemnos cât şi pomii de Crăciun trebuie să fie însoţiţi de documente legale de provenienţă. În ceea ce priveşte pomii de Crăciun, aceştia trebuie obligatoriu crotaliaţi, de către reprezentanţii structurii silvice care îi comercializează. În lipsa documentelor de însoţire şi a crotaliilor, la pomii de Crăciun, mărfurile identificate sunt supuse confiscării, indiferent de calitatea deţinătorului", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea.

Până în prezent, lucrătorii din cadrul Secţiei de Poliţie nr. 3 Vidra şi ai Postului de poliţie Nereju au efectuat controale în fondul forestier, ocazie cu care au depistat mai multe fapte de tăiere ilegală şi furt de arbori.

În punctul "Giurgiu" de pe raza comunei Nereju - pădurea Obştii Bârseşti, în partida aflată în exploatare la o societate comercială din Nereju, au fost identificate 63 de cioate, ca urmare a tăierii ilegale de arbori. Volumul arborilor tăiaţi în delict este de aproximativ 120 m.c.

În aceeaşi partidă a fost identificată şi cantitatea de 19,122 m.c. lemn fag şi 19,437 m.c. lemn răşinoase, pentru care administratorul societăţii şi pădurarul nu au putut prezenta documente legale de provenienţă. Materialul a fost ridicat, în vederea stabilirii provenienţei.

În perioada menţionată a fost identificat şi T. Corneliu, din com. Boloteşti, jud. Vrancea, care a tăiat fără drept mai mulţi arbori de esenţă fag şi arin, din fondul forestier privat ce aparţinea Mărioarei H., din com. Vidra, jud. Vrancea.

În ambele cazuri s-au întocmit dosare penale, cercetările fiind continuate, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză.

Tot la aceeaşi dată a fost confiscată şi cantitatea de 1100 m.c. cherestea răşinoase, de la N. Ştefan, din com. Limanu, jud. Constanţa, faţă de care a fost luată şi măsura sancţionării contravenţionale.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite