Pădurile nasc dispute între Vrancea şi Covasna/Vezi din cauza cui nu se pot stabili hotarele dintre cele două judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi instanţa a dat câştig de cauză obştilor vrâncene, proprietarii de terenuri din judeţul alăturat susţin că pădurile le aparţin. Protocoalele de delimitare a unităţilor administrativ teritoriale nu pot fi semnate deoarece proprietarii de terenuri din Covasna revendică câteva mii de hectare din Vrancea.

Campania derulată la nivelul întregii ţări, pentru stabilirea hotarelor administrative între judeţe, provoacă destule probleme autorităţilor locale în stabilirea unor relaţii de bună vecinătate.

Din acest punct de vedere judeţul Vrancea îşi dispută hotarele administrative cu judeţul Covasna, unde etnicii maghiari din trei localităţi covăsnene revendică o serie de suprafeţe de teren aflate pe teritoriul Vrancei.
Este vorba despre aproximativ 4.000 de hectare de pădure aflate în proprietatea obştenilor din comuna Tulnici, despre care covăsnenii spun că le aparţin. Din această cauză, primarii din Breţcu, Zagon şi Ojdula, toate din Covasna, nu au vrut să semneze protocoalele de delimitare a hotarelor administrative, deşi la nivelul Oficiilor de Cadastru ale celor două judeţe lucrurile au fost lămurite.

„Noi ne-am deplasat acolo în formaţie completă, spre deosebire de vecinii noştri iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna a certificat limitele administrative în baza reglementărilor din 1968, fără să se schimbe nimic. De altfel, de-a lungul timpului au existat mai multe procese în instanţă, toate câştigate de partea vrânceană. Ne vom asuma rolul de mediator şi de acum înainte", ne-a declarat Sorin Hornea, subprefectul judeţului Vrancea.

Înţelegere, după alegeri
La rândul său, prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, spune că s-a implicat în acţiunile de mediere, dar decizia de a semna sau nu protocolul le aparţine primarilor.
„Mai avem şi alte dispute, dar cel mai prost stăm la Vrancea, unde discuţiile asupra terenurilor sunt de ani de zile şi au ajuns şi la instanţă. Vrâncenii au câştigat, dar ştiţi şi dumneavoastră cum au câştigat. Este drept, eu am vorbit cu cei trei primari de la noi şi mi-au zis că nu pot renunţa aşa uşor, că vine campania electorală acum", a venit răspunsul prefectului Covasnei, Gyorgy Ervin.

Potrivit şefului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobliară (OCPI) Vrancea, normele în vigoare spun că dacă există un litigiu se va merge pe soluţia pe care o dă oficiul de cadastru. „La nivel de instituţii, noi ne-am înţeles perfect cu omologii noştri şi ne-am pus de acord să mergem pe limitele vechi, care au existat până acum", spune Horia Frâncu, directorul OCPI Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite