Motivarea în cazul achitării judecătorului Toni Neacşu:  "Absenţa unor obligaţii implicite legale ale membrilor CSM nu pot conduce la atragerea unor răspunderi de natură penală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
neacsu

Judecătorul Toni Neacşu, fost membru al CSM, a fost achitat de judecătorii ICCJ pentru că legislaţia actuală în materia muncii şi salarizării nu prevede clar vreo infracţiune care să fie similară cu faptele concrete care ar fi fost comise de magistrat, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Toni Neacşu a fost achitat, în 15 mai, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că a încasat nejustificat de la CSM salariu şi diurnă în valoare de aproape 67.000 de lei, pentru 48 de zile în care a lipsit nemotivat de la serviciu.

Toni Neacşu a fost achitat pentru că "faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege", potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Mediafax, judecătorii ICCJ Săndel Macavei, Maricela Cobzariu şi Sofica Dumitraşcu menţionează, în preambulul motivării deciziei de achitarea a magistratului Neacşu, declaraţiile colegilor acestuia, precum şi ordinele şi legile pe care le-au avut în vedere la soluţionarea acestui dosar.

"Discuţiile vizând calitatea de demnitar convergeau spre ideea că prezenţa unui membru Consiliului Superior al Magistraturii la serviciu nu este obligatorie. Cu ocazia controlului Curţii de Conturi din anul 2011 am adus la cunoştinţă statutul de demnitar al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii....Din anul 2011 ca urmare a unei verificări a Curţii de Conturi ni s-a cerut să întocmim documente justificative a prezenţei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru a sta la baza perfectării statelor de plată. Întrucât nu exista o procedură şi o completare standard a acestor foi de prezenţă exista o practică oarecum neunitară, în sensul că pentru aparatul administrativ se întocmeau aceste foi colective ce au fost extinse şi la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru aparatul administrativ se întocmeau foile colective în funcţie de condica de prezenţă, pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii condica nu exista.…Curtea de Conturi a solicitat o clarificare însă nu a existat şi nici nu există vreo hotărâre (n.n. a Consiliului Superior al Magistraturii) în acest sens", a arătat martorul Rodica Zaharia Motoc, directorul Direcţiei economice şi administrative din CSM.

Judecătorii notează în motivare că "absenţa unor norme juridice ferme, a unei reglementări că aşa trebuie procedat şi, corelativ, absenţa unor obligaţii implicite legale ale membrilor Consiliului Superior al Magistraturii nu pot conduce la atragerea unor răspunderi de natură penală", mai arată judecătorii ICCJ.

ICCJ a respins, în 15 mai, şi acţiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacşu în perioada în care a lipsit de la serviciu.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA ceruseră, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Toni Neacşu la închisoare cu suspendare, în timp ce avocatul acestuia a cerut să fie achitat.

Mai puteţi citi:

Fostul judecător Adrian Toni Neacşu, care a scris cartea „Convinge judecătorul - tehnica şi arta convingerii instanţei”, achitat în dosarul de corupţie

Decizia nu este însă una definitivă. Totodată, magistraţii Curţii Supreme au respins şi acţiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacşu în perioada în care a lipsit de la serviciu.

Judecătorul focşănean Adrian Toni Neacşu şi şoferul său, trimişi în judecată. CSM s-a constituit parte civilă

Magistratul este acuzat de procurorii DNA a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, iar şoferul Roşca Angel-Gabriel a încasat în mod nejustificat suma de 7.668 lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite