Judecătorul focşănean Adrian Toni Neacşu şi şoferul său, trimişi în judecată. CSM s-a constituit parte civilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistratul este acuzat de procurorii DNA a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, iar şoferul Roşca Angel-Gabriel a încasat în mod nejustificat suma de 7.668 lei.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus astăzi trimiterea în judecată a lui Adrian Toni Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea şi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în prezent suspendat şi al lui Roşca Angel Gabriel, şoferul acestuia, atât la Tribunalul Vrancea, cât şi la CSM.

În sarcina lui Toni Neacşu s-au reţinut mai multe infracţiuni, precum „participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,  fals intelectual, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată” în timp ce şoferul acestuia este învinuit de „participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012judecătorul  Adrian-Toni Neacşu, în calitate de judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi asociate (din care diurnă de detaşare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. „Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat (foi colective de prezenţă şi cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detaşare).
În aceeaşi perioadă, inculpatul Roşca Angel-Gabriel a încasat în mod nejustificat suma de 7.668,09 lei reprezentând drepturi de natură salarială şi asociate (venitul brut şi contribuţiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. În vederea obţinerii acestor bani, inculpatul Roşca Angel-Gabriel a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezenţă şi 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Roşca Angel-Gabriel a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său şi al inculpatului Neacşu Adrian Toni”
, se arată într-un comunicat al DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele reţinute cu titlu de prejudiciu pentru cei doi inculpaţi.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând ambilor inculpaţi.
 

Mai puteţi citi:

Judecătorul suspendat Adrian Toni Neacşu şi-a găsit loc de muncă

Judecătorii Daniela Matache, soţie de ministru, şi Toni Neacşu, fost membru CSM, „au uitat” să-şi plătească chiriile la locuinţele sociale, dar îşi ridică vile

Casa de la Vînători a judecătorului Adrian Toni Neacşu, pusă sub sechestru asigurator de DNA

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite