Meteorologii anunţă de ziua lor că a venit primăvara. Cât de importantă este această meserie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Lăcătuş este meteorologul şef al Serviciului Meteo
Florin Lăcătuş este meteorologul şef al Serviciului Meteo

Tema anului 2022 în meteorologie este: „Avertizări şi acţiuni timpurii. Informaţii hidrometeorologice şi climatice pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor”.

Meteorologii sărbătoresc la data de 23 martie Ziua Mondială a Meteorologiei, un eveniment care a coincis şi cu primele zile de primăvară autentică, după multe luni de frig. De altfel, meteorologii din Focşani au ţinut să întărească acest lucru.

„De vreo două zile, primăvara a venit şi la noi. Vom beneficia în aceste zile de o temperatură uşor mai ridicată decât normalul termic, cu o scădere pe parcursul zilei de vineri, când e posibil să vedem şi ceva stropi de ploaie”, spune Florin Lăcătuş, meteorologul şef al Serviciului Meteo.

Acesta a vorbit şi despre importanţa meteorologiei în toate domeniile de activitate

„Meteorologia a devenit din ce în ce mai importantă, deoarece societatea are nevoie de informaţii, iar o informaţie legată de starea vremii este foarte importantă în toate domeniile. Anul acesta, de Ziua Mondială a Internaţională a Meteorologiei, chiar şi tema propusă a fost legată de avertizare timpurie pentru reacţii la fel de timpurii. După cum se observă, schimbările climatice sunt de actualitate, au devenit din ce mai violente, omul are nevoie să fie avertizat pentru a lua atitudine în timp real  şi a reacţiona pentru protejarea vieţii”, spune Florin Lăcătuş.

meteo focsani

Meteorologul precizează că în ultimii ani, Staţia Meteo Focşani a beneficiat de mai multe investiţii în aparatură, iar un proiect de doatare a Staţiei urmează să fie implementat în scurt timp.

„Tot ce înseamnă echipament de observaţie din anii ’70, ’80 au fost înlocuite de staţia meteo automată cu senzori, respectiv senzori de temperatură-umezeală, avem senzorul de presiune, foarte important ;i care este sursa analizei noastre, senzorul de vânt, iar toate informaţiile culese ajung în calculator. În felul acesta avem ocazia să monitorizăm din minut în minut tot ce înseamnă informaţie meteo. Staţia meteo Focşani va beneficia de o nouă aparatură printr-un proiect european derulat de Administraţia Naţională de Meteorologie, care va presupune în noi senzori, de vizibilitate, de timp prezent, de citit în baza norilor”, mai precizează Florin Lăcătuş.

Vă mai recomandăm

Zăpadă de poveste în Vrancea. La Spulber autorităţile au făcut deszăpezirea VIDEO

Cele mai friguroase primăveri din istoria României. Câte grade au fost la Bucureşti în urmă cu 90 de ani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite