Marian Oprişan, audiat ca martor în dosarul „Referendumul”
0Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a prezentat luni dimineaţă la Curtea Militară de Apel pentru a fi audiat ca martor în dosarul „Referendumul”, în care principalul învinuit este ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, dar şi şapte vrânceni.
Marian Oprişan a fost astăzi audiat în dosarul „Referendumul”, privind fraudele de la referendumul pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu, în anul 2012.
"Organizaţia judeţeană PSD Vrancea a tratat campania electorală pentru Referendum ca pe orice campanie. Noi nu ne-am gândit la un prag anume de votanţi, ne-am gândit doar să ne facem datoria. În democraţiile consolidate, precum cea a SUA, cetăţenii sunt aduşi la vot în mod organizat, cu autocarul şi există chiar liste de prezenţe. La Referendum, nu s-a practicat turismul electoral în judeţul Vrancea, noţiune prin care înţeleg deplasarea organizată a aceluiaşi electoral la mai multe secţii de votare", a spus Oprişan, potrivit Mediafax.
Întrebat în legătură cu aplicaţia informatică de centralizare a numărului de voturi, Oprişan a arătat că un sistem identic a fost folosit şi de PDL, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, la alegerile din 2009.
"În legătură cu acea aplicaţie, arăt că ea a fost rezultatul deciziei luate la nivelul conducerii PSD, scopul fiind acela de a se cunoaşte numărul celor care vin la vot. Acelaşi sistem a fost folosit de PDL, în colaborare cu STS, la alegerile prezidenţiale din 2009. Organizaţia judeţeană PSD Vrancea şi-a dotat toţi reprezentanţii din secţii cu telefoane mobile. Respectivele telefoane nu au fost achiziţionate cu ocazia referendumului, ci anterior. Au fost folosite inclusiv la alegerile locale şi prezidenţiale anterioare şi ulterioare acestui referendum. Aplicaţia informatică a fost folosită de secretariatul general al PSD Vrancea, iar instruirea oamenilor şi folosirea acestei aplicaţii a fost coordonată de Dragoş Bîrlădeanu, bineînţeles cu ştiinţa mea. Cu prilejul tuturor scrutinelor electorale, noi ne instruim colaboratorii. Această aplicaţie informatică şi toate celelalte acţiuni nu au militat nicio secundă în sensul fraudării scrutinului sau încălcarea legii", a mai arătat Oprişan.
Marian Oprişan a precizat, în faţa instanţei, că a primit şi el sms-uri de la structura centrală, în ziua referendumului, în care i se recomanda să fie vigilent, explicând că respectivele mesaje reprezentau "chestiuni uzuale în interesul de a securiza votul".
"Vă spun cu toată responsabilitatea, ca un om cu experienţa necesară în administraţie, în organizare şi în politică..., cu excepţia erorilor, voite sau nevoite, ale unor reprezentanţi ai unor secţii de votare, acest dosar este o jignire la adresa magistraţilor din România, este un dosar politic", a mai spus Oprişan.
În finalul declaraţiei, Oprişan a arătat că, din punctul său de vedere, Dragnea nu a încălcat nicio dispoziţie legală, că nu i-a cerut vreodată să comită ilegalităţi şi că nu a făcut nici măcar o sugestie referitoare la aceste aspecte.
"Liviu Dragnea, din punctul meu de vedere, n-a făcut nicio eroare, nu a încălcat nicio dispoziţie legală. Nu mi-a cerut nimic ilegal. Nu mi-a făcut nicio sugestie în sensul de a mă comporta în vreun fel, iar tot ce mi-a cerut a fost aceea de a-mi face datoria. Utilizarea acelei aplicaţii informatice nu putea frauda scrutinul", a încheiat Oprişan.
Principalul învinuit este în acest dosar Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale. În acest dosar au fost trimişi în judecată şi şapte vrânceni, membri ai Biroului Electoral al Secţiei de Votare 287 Suraia, pentru că "au susţinut demersul infracţional al ministrului Liviu Dragnea, de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării", după cum arată DNA:
Vili Stan, Corina Cristian, Maria Hanganu, Simona Bobocea (fostă Velniţă), Florentin Manole, Sorin Sîngerean şi Ion Totoliciu, care au compus Biroul Electoral al secţiei de Votare 287 Suraia, au fost astăzi trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul „Fraudă la Referendum”, ei fiind acuzaţi de complicitate în acelaşi dosar în care a fost trimis în judecată şi ministrul Liviu Dragnea.
În plus, Vali Stan, care a fost preşedinte la secţia în cauză s-a mai ales cu o învinuire, cea de purtare abuzivă.
Potrivit DNA, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
Potrivit datelor de la Referendum, prezenţa la vot la Suraia a fost de 68,4%. Ceea ce a ridicat suspiciuni anchetatorilor este faptul că foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, aproximativ 700 de persoane, iar alte 350 au solicitat urna mobilă, în condiţiile în care cu doar o lună înainte, la alegerile locale, urna mobilă a fost solicitată pentru 78 de persoane.
Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de demnitar deţinută de Nicolae-Liviu Dragnea.
Mai puteţi citi:
Cum s-a fraudat, la Suraia, Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu
Anchetatorii au găsit numai la secţia 287 din Suraia 254 de voturi fraudate, 19 dintre acestea provenind de la localnici plecaţi în acea zi în Italia.
Şeful PDL Suraia, Florentin Mic Manole, şi-a reprezentat partidul în Secţia de Votare 287, unde toţi membrii acesteia au fost puşi sub învinuire.