FOTO Fosta casă de protocol a P.C.R. din Focşani, o ruină. Proprietarul a investit 100.000 de lei, dar clădirea arată la fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta locuinţă de protocol a judeţului
Fosta locuinţă de protocol a judeţului

Clădirea se află destul de aproape de centrul municipiului Focşani şi a găzduit în trecut numeroase evenimente, unele chiar după Revoluţie.

Aflat perete în perete cu Hotelul Vrancea, acest imobil situat pe strada Dimitrie Cantemir, aproape de centrul oraşului,  a servit odinioară drept locuinţă de protocol atât înainte de 1989, cât şi după. În prezent, el face notă discordantă cu celelalte clădiri din zonă.

Clădirea se află în proprietatea Consiliului Judeţean Vrancea şi, de mai bine de zece ani, de când s-a considerat de către mai marii judeţului că trebuie să i se dea altă destinaţie, se degradează permanent.
În anul 2007, aleşii judeţeni au aprobat o hotărâre prin care locuinţa de protocol, în care se spune că a stat chiar şi Nicolae Ceauşescu, s-a transformat în “Birou de relaţii externe şi dezvoltare regională”.

Exact aceeaşi destinaţie o are şi astăzi, doar că în acest spaţiu nu s-a întâmplat absolut nimic şi nici nu se întrevede că va fi funcţională în viitorul apropiat, în ciuda denumirii pompoase.

De mai bine de opt ani, Consiliul Judeţean îşi tot face planuri şi în acest interval a cheltuit aproape 100.000 de lei pentru reabilitare, din cei 100.000 de euro cât s-a preconizat că va costa modernizarea.

cladire focsani

De la Consiliul Judeţean ni s-a răspuns ce sume s-au alocat an de an, dar nu şi pe ce s-au cheltuit.
Astfel, în anul 2012, din cei 395.000 de lei aprobaţi, s-au cheltuit doar 4.000 de lei, în 2013 s-au aprobat 21.000 şi s-au folosit aproape toţi, respectiv 20.421 de lei, în 2014 instituţia a aprobat 392.000 şi a cheltuit 73.197 de lei. În 2015 şi 2016 s-au propus spre alocare, de fiecare dată, 319.000 de lei, dar în final nu a mai ajuns nici un leu pentru clădire. Iar de atunci, imobilul nu a mai intrat în discuţie deloc.

Acesta a început să se degradeze iar zidăria de pe pereţii exteriori cade în fiecare zi, tâmplăria se distruge, în interior bate vântul, pentru că nu mai există ferestre. În interior, pereţii sunt plini de igrasie, tavanele la fel, pardoseala a putrezit, iar instalaţiile sanitare sunt distruse.

Încălzire nu mai există de multă vreme, întrucât clădirea, chiar dacă este lipită de Hotelul Vrancea, a fost debranşată de mult de la sistemul centralizat de încălzire. Imobilul are 375 mp şi a fost dat în folosinţă la începutul anilor 1980.

cladire focsani
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite