Focşăneanul venit din Danemarca să voteze: „Nu este un act de eroism, ci o obligaţie a fiecăruia dintre noi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alex Pavel a venit special din Danemarca să voteze la Focşani
Alex Pavel a venit special din Danemarca să voteze la Focşani

Tânărul arhitect Alexandru Pavel, originar din Focşani, a venit special din Danemarca pentru a putea vota la alegerile locale de duminică. Spune că vrea astfel să contribuie la schimbarea în bine a oraşului copilăriei şi adolescenţei sale şi, de ce nu, să revină într-o zi acasă.

Alex Pavel este un tânăr arhitect de 28 de ani, originar din Focşani, care locuieşte de patru ani la Copenhaga, în Danemarca. Oraşul în care a crescut şi s-a educat nu-i este indiferent, iar pentru acest lucru a ţinut în mod expres să vină de la câteva mii de kilometri distanţă şi să voteze la alegerile locale din 27 septembrie.

A ajuns în ţară cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, iar duminică dimineaţă a avut plăcuta surpriză să găsească multă lume aşteptând să voteze la secţia unde este arondat.

De altfel, exerciţiul cozilor, păstrând proporţia, l-a avut încă de anul trecut, la alegerile europarlamentare, când după mai bine de nouă ore de stat în faţa secţiei din Danemarca nu a reuşit să ajungă să introducă buletinul în urnă, situaţia fiind cunoscută şi trăită pe pielea lor de zeci de mii de români din Diaspora. Nu a fost cazul şi acum, considerând gestul său ca fiind unul normal.

“Nu mi se pare deloc un act de eroism  să vii la vot, ci ar trebui să fie o obligaţie pentru fiecare dintre noi. Sunt conectat la viaţa cetăţii, cunosc realităţile de aici. Mă întristează că oraşul se goleşte de tineri. Marea majoritate a colegilor mei de liceu nu mai sunt pe aici, au plecat spre Bucureşti sau alte ţări. Şi asta pentru că în afară de munca la stat nu sunt alte oportunităţi de a se angaja aici. Se întâmplă acest lucru din cauză că nu există infrastructură şi lipsesc investiţiile. Nu am prea văzut investitori care să vină să pornească aici o afacere. Mi-e frică la următorul recensământ să aflu că populaţia oraşului s-a redus la jumătate din ce a fost acum 20 de ani”, ne-a spus Alex Pavel despre cum vede el oraşul de la distanţă.

Încurajarea mediului privat

Tânărul arhitect crede că Focşaniul merită să fie la standarde mult mai ridicate, care să-i ofere poate peste câţiva ani garanţia că se poate întoarce acasă, lângă familia sa. „Eu sunt arhitect. Ce oportunităţi de dezvoltare am eu aici? Niciuna. Deocamdată, nu m-am gândit să revin. Mi-am înfiinţat o firmă, cu sediul social la Focşani, gândind că poate se vor schimba lucrurile, aşa cum am votat şi eu, pentru schimbare”, ne-a mai spus Alex.

Arhitectul focşănean cu paşaport de Copenhaga crede că oraşului îi lipsesc străzi bune, locuri de parcare, dar este dezamăgit şi de faptul că sunt foarte multe clădiri şi spaţii comerciale abandonate. Iar acest lucru ar trebui să dea foarte mult de gândit autorităţilor, care pot face în aşa fel încât oamenii să fie încurajaţi să-şi deschidă afaceri.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Un român a venit special din America pentru a vota duminică la alegerile locale din Mitocu Dragomirnei

Alegeri locale 2020. Cine sunt candidaţii pentru Primăria Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite