Doi soţi din Vrancea au muncit 15 ani în Italia şi cu banii strânşi şi-au deschis în România o fabrică-unicat de mobilier din lemn masiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia unei familii de vrânceni în fabrica de mobilă din lemn masiv a fost de aproximativ 300.000 de euro, bani câştigaţi din munca de 15 ani în Italia.

Liana şi Toader Darie sunt doi soţi din Vrancea, exemplu de reuşită în afaceri. După 15 ani de muncă pe brânci în Italia, cei doi parteneri de viaţă s-au întors în patria natală, în comuna Cîrligele din Vrancea, iar cu capitalul câştigat cu multă sudoare au pus pe picioare o afacere unică.

Este vorba despre o fabrică de mobilă confecţionată din lemn masiv, cu sculptură manuală. Atât Liana, cât şi Toader sunt absolvenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Sociologie, iar bărbatul a fost profesor până a hotărât să-şi ia destinul în propriile mâini.

„Am vrut să fac altceva şi am plecat în Italia. Am lucrat împreună cu soţia la o fabrică de mobilă aproape de Veneţia. Practic acolo am învăţat meserie, am căpătat experienţă şi aşa ne-a şi venit ideea să dezvoltăm o afacere a noastră. Când ne-a întors în ţară, am cumpărat un teren la Cîrligele, pe care am construit fabrica şi în anul 2006 a fost debutul  activităţii, la început cu patru muncitori, inclusiv eu şi soţia mea. Astăzi fabrica are 16 angajaţi, plus noi doi, care punem umărul alături de ceilalţi muncitori”, ne spune Toader Darie, administratorul afacerii.

Acesta spune că un avantaj l-a reprezentat şi faptul că nu a apelat la credite, afacerea fiind dezvoltată doar pe fondurile proprii.

16 muncitori lucrează opere de artă

Firma Cerasa, pentru că aşa se numeşte fabrica de mobilă, realizează o gamă extrem de variată de mobilier unicat, din lemn masiv, înnobilat cu vitralii, cristale şi chiar elemente placate cu foiţă de aur şi argint. Practic, nu există comandă pe care muncitorii de aici să nu o poată executa, fie că vorbim de mobilier de birouri, bucătării, dormitoare, baie, uşi şi alte obiecte din lemn. Este drept, cei 16 muncitori sunt toţi specializaţi în lucrări de tâmplărie, vopsitorie şi lăcuit, fiind cunoscători şi a procedeelor de tratare a lemnului.

image

“Noi nu facem produse de serie, ci lucrăm doar mobilier din lemn masiv, cu sculptură manuală. Lucrăm numai pe bază de comandă şi este o mobilă personalizată, după dorinţa clientului, iar ceea ce producem vindem exclusiv doar în România. Nu vreau să mă laud, dar aprecierile clienţilor au fost pe măsura aşteptărilor, în sensul că au cumpărat mobilă acum mai mulţi ani iar astăzi revin la noi pentru alte comenzi. Eu sunt român şi patriot şi susţin cu tărie că în România, dacă se vrea, se face lucru de calitate”, ne mai spune Toader Darie.

Afacerea merge ca pe roate, mai ales că hoteluri de lux din ţară au apelat la meşterii firmei pentru confecţionarea de mobilier individualizat, deşi o mobilă din lemn masiv, lucrată manual, nu este deloc ieftină.

Toader Darie nu a dorit să ne ofere un preţ maximal sau minimal al obiectelor de mobilier pe care le produce, precizându-ne că aceste costuri diferă în funcţie de complexitatea lucrării, grosimea lemnului de lucru şi aşa mai departe.

“Ieftin şi bun nu există. Pot să spun că produsul din lemn masiv nu are vârstă. Chiar şi dacă se zgârie, un astfel de mobilier poate te fi recondiţionat. Produsele noastre nu-şi pierd din valoare niciodată, ba din contră, în timp cresc în valoare, ca un tablou al unui pictor celebru, care dăinuie în timp”, ne asigură Toader Darie.

Investiţie de 300.000 de euro

Investiţia familiei Darie în fabrica de mobilă din lemn masiv a fost de aproximativ 300.000 de euro, bani câştigaţi din munca de 15 ani în Italia. Pentru că este o afacere unicat în ţară, fabrica a devenit brand omologat şi înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Potrivit patronului, cea mai importantă operaţiune înaintea procesului de producţie este cea de sortare şi uscare a lemnului, care necesită un timp de aproape trei luni până să ajungă pe mâna meseriaşilor.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite