De unde vine expresia „Oul lui Columb“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresia provine dintr-o veche poveste populară, scrisă de un italian în anul când se împlineau 70 de ani de la descoperirea Americii.

Navigatorul italiano-spaniol Cristofor Columb este cel care la 1492, după mai multe expediţii, a descoperit un nou continent, America. Întors din expediţie în Spania, ţară ai cărei conducători i-au sponsorizat plecarea pe mare, o parte din criticii lui au început să-i minimalizeze meritele, considerând că această descoperire nu era chiar cine ştie ce.

„De vreme ce America exista, trebuia numai să te gândeşti să pleci într-acolo. Atât”, spune o legendă despre ospăţul celebru la care i s-a reproşat lui Columb că se împăunează cu o descoperire neînsemnată.

Povestea a fost publicată de Girlando Benzoni, la 1562, în lucrarea "Istoria lumii noi".

Ca să le dea o replică celor care-l subestimau, Cristofor Columb a luat de pe masă un ou şi i-a provocat pe toţi să încerce să-l aşeze nemişcat, în poziţie verticală.

"Luând ca din întâmplare un ou de pe masă şi dând impresia că propune un joc de societate, i-a întrebat pe comeseni – toţi nobili – care dintre ei poate face ca oul să stea drept pe unul din vârfuri. Mulţi au încercat, dar nimeni n-a reuşit. Atunci Columb, lovind uşor oul la capăt, îl făcu să rămână în echilibru pe farfurie.<<Aşa ştim şi noi!>> – izbucniră strigăte. <<Nici nu mă îndoiesc – răspunse zâmbind Columb – dar vorba d-voastră: trebuia numai să-ţi vină asta în gând. Atât!>>“.

Astfel că în urma acestei întâmplări a rezultat o expresie foarte des uzitată în lumea întreagă, care este amintită persoanelor care susţin că o rezolvare este simplă şi uşoară, deşi nu le-a trecut prin minte.

Acest moment al oului lui Columb a fost ilustrat în 1752 de pictorul englez William Hogarth, a cărui gravură "Columb spărgând oul" se numără printre lucrările lui celebre.

Totodată, o sculptură a oului lui Columb turtit la un capăt se află în localitatea spaniolă San Antoni de Portmany din Ibiza.
 

FocşaniPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite