De unde vine expresia „Nasul Cleopatrei“. Vorbele de duh ale lui Blaise Pascal ajunse celebre peste timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cleopatra a VII-a, regina Egiptului
Cleopatra a VII-a, regina Egiptului

Cleopatra a VII-a, regină a Egiptului tip de 18 ani, între anii 51 şi 30 înainte de Hristos, este considerată una dintre cele mai celebre femei din istorie.

În acelaşi timp, ea a fost considerată şi cea mai frumoasă femeie a timpurilor, doi dintre cei mai mari conducători militari ai lumii fiind vrăjiţi de farmecele ei.

Monedele descoperite de arheologi, cu chipul reginei imprimat pe ele, dar şi un bust sculptat după moartea ei, sunt singurele mărturii în legătură cu trăsăturile reginei Egiptului: frunte îngustă, buze subţiri, păr cârlionţat, nas proeminent.

"Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta", spunea în secolul XVII filosoful, matematicianul şi fizicianul francez Blaise Pascal despre regina Egiptului, expresie devenită în timp celebră.

Filosoful credea că femeile cu nasul lung sunt şi mai atrăgătoare, amănunt care i-au făcut atât pe Cezar, cât şi pe Marc Aureliu să se îndrăgostească de regina înzestrată şi cu calităţi intelectuale aparte.

“Pascal, care aprecia că femeile cu nasul lung sunt mai frumoase şi au o putere mai mare de seducţie, şi-a imaginat că regina Cleopatra a Egiptului, dacă ar fi avut nasul mai scurt, n-ar fi fost atât de ispititoare şi prin urmare, n-ar mai fi cucerit inimile lui Cezar şi Antonius, stăpânii din acea epocă ai Romei şi ai lumii. În acest caz regina n-ar fi influenţat istoria acelor vremi, aşa cum a făcut-o, adică nasul ei mai scurt n-ar mai fi schimbat… faţa lumii”, potrivit lui I. Berg, autorul dicţionarului de cuvinte, expresii şi citate celebre.

Ambiţiile Cleopatrei privind gloria Egiptului au mers departe, reuşind să-l convingă pe Cezar, care debarcase în Egipt, cu intenţia de a-l anexa imperiului şi de a recupera datoriile lăsate de Ptolemeu, tatăl ei, să renunţe la pretenţii. Pentru acest lucru, romanii au numit-o “prostituata lui Cezar”. O legătură de dragoste mult mai puternică a avut-o însă cu generalul marc Antoniu, locotenentul lui Cezar. Acesta şi-a abandonat până şi şoţia pentru Cleopatra.

Învins de trupele lui Octavian, Marc Antoniu s-ar fi sinucis cu propria sabie la 1 august anul 30 î.Hr. Potrivit legendei, el ar fi murit chiar în braţele Cleopatrei, care la rândul ei s-ar fi sinucis 12 zile mai târziu probabil prin muşcături de vipere. Cei doi ar fi fost îngropaţi împreună, undeva în apropiere de ţărmul Mării Mediterane.  

Expresia "Nasul Cleopatrei" este citată atunci când vrem să subliniem că un amănunt, aparent neînsemnat, poate avea consecinţe neprevăzute, de mari proporţii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite