Cum a ratat Primăria Focşani recuperarea prejudiciului produs bugetului local de către un fost edil
0
Decebal Bacinschi s-a ales cu poprire asupra veniturilor, în urma condamnării definitive pronunţate de judecători la finalul anului 2021.
Nici nu s-a dat bine cerneala pe sentinţa finală într-un dosar de corupţie, pronunţată pe data de 18 decembrie 2021, iar fostului primar al municipiului Focşani, Decebal Bacinschi (PSD), i s-a pus deja poprire asupra sumelor de bani pe care le câştigă, pentru recuperarea prejudiciului.
Administraţia Finanţelor Publice Vrancea a creat deja în prima parte a acestui an un cont la Trezoreria Vrancea, unde se vor colecta banii cu care fostul edil a prejudiciat bugetul local al municipiului Focşani, respectiv 197.427 de lei.
Paguba creată bugetului Focşaniului în dosarul în care Decebal Bacinschi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare este de 394.854 de lei, dar jumătate din această sumă o va plăti şi fosta şefă a Serviciului de Investiţii din Primăria Focşani, Cristina Costin, care la rândul ei a fost condamnată în dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.
Important de subliniat este că banii opriţi din pensie şi din alte venituri ale celor doi foşti şefi în Primărie, reprezentând prejudiciul adus municipiului, se vor face venit la bugetul naţional, asta pentru că Primăria Focşani, prin actualul edil Cristi Valentin Misăilă (PSD), a refuzat să se constituie parte civilă în dosar.
În 23 aprilie 2018, răspunzând unei adrese a DNA din 26 martie, edilul Focşaniului a formulat următoarea explicaţie: "Având în vedere adresa formulată în dosarul penal nr.332/P/2016, înregistrată la Primăria Focşani, precum şi dispoziţiile art. 20 Cod de procedură penală, vă comunicăm faptul că la acest moment nu ne constituim parte civilă în cauza menţionată", se arată în răspunsul Primăriei Focşani.
Sursa Primăria Focşani

Prin urmare, rămasă definitivă sentinţa, administraţia locală rămâne văduvită de o sumă de aproape 400.000 de lei, bani pe care ar fi putut să-i recupereze şi să-i folosească pentru dezvoltarea oraşului.
Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată, la sfârşitul lui iulie 2019, pe fostului primar al municipiului Focşani, Decebal Gabriel Bacinschi, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Împreună cu fostul edil în boxa acuzaţilor a ajuns şi Maria Cristina Costin, şefa Serviciului de Investiţii, tot pentru aceeaşi faptă. Aceasta din urmă a fost suspendată din funcţie, ca urmare a trimiterii în judecată, dar a fost promovată administrator special la Societatea de Termoficare ENET, cu un salariu mai mare ca la Primărie, fiind nevoită să renunţe la funcţie în urma condamnării definite.
Fostul primar Bacinschi a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unui contract pentru iluminatul ornamental de sărbătorile de iarnă, în perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, când a atribuit direct şi apoi a plătit pentru un contract privind iluminatul ornamental în Piaţa Unirii.
Procurorii DNA spun că acest contract s-a făcut la un preţ supraevaluat, în condiţiile în care achiziţia reală nu depăşea mai mult de 100.000 de lei. Primăria Focşani a plătit 496.880 de lei, producându-se astfel un prejudiciu municipiului de 394.854 de lei şi un folos necuvenit firmei SC Total Strada în sumă de 267.482 de lei.
"Procurarea şi montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental în Piaţa Unirii s-a realizat înaintea obţinerii aprobărilor legale privind investiţia, a întocmirii documentaţiei ce a stat la baza achiziţiei şi înaintea semnării contractului cu operatorul economic. Montarea efectivă a instalaţiilor de iluminat ornamental s-a realizat în două etape, respectiv în perioada 3-6 decembrie 2013 şi în perioada 15-18 decembrie. Iniţierea unui proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost demarată începând cu 13.12.2013, de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel, cu ajutorul inculpatei Costin Maria-Cristina. În data de 16.12.2013 a avut loc de îndată sedinţa Consiliului Local al municipiului Focşani şi beneficiind de suportul atât al aparatului de specialitate cât şi al consilierilor locali ai formaţiunii politice din care făcea parte, proiectul de hotărâre iniţiat de inculpatul Bacinschi Decebal Gabriel a fost aprobat cu suma de 500.500 de lei, obţinându-se astfel finanţarea solicitată pentru plata instalaţiei de iluminat ornamental", se arată în rechizitoriul confirmat ulterior de decizia judecătorească.
Procurorii DNA au arătat că procedura de achiziţie s-a derulat în perioada 17-19 decembrie, confirmând ceea ce Adevărul a scris de la acea vreme, că „perdeaua” de luminiţe era montată cu două săptămâni înainte de votul aleşilor în Consiliul Local, aceştia fiind puşi în faţa faptului împlinit. De altfel, toţi aleşii locali din acea perioadă au dat cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie şi au povestit cum au stat lucrurile.
Vă mai recomandăm:
Primăria le-a tras focşănenilor, pe ultima sută de metri, "o plasă" de 110.000 de euro