Contrabandiştii de alcool care au vândut „la negru” 1,5 milioane de litri de „tărie” scapă basma curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jîtea a scăpat de principalele acuzaţii
Liviu Jîtea a scăpat de principalele acuzaţii

Judecătorii Tribunalului Vrancea au decis recent restituirea către procuror a unuia dintre cele mai complexe dosare de evaziune fiscală şi contrabandă care au scandalizat opinia publică în urmă cu zece ani. Practic, prin această decizie contrabandiştii au cele mai mari şanse să scape de închisoare

După ani de cercetări şi procese, unul dintre afaceriştii de top din Vrancea, Liviu Jîtea, dar şi locotenenţii săi scapă de acuzaţiile grave în urma cărora au primit în primă instanţă pedepse între zece şi 13 ani de închisoare cu executare.

Magistraţii au dispus înlăturarea mijloacelor de probă obţinute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planşele foto şi ale proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activităţi de supraveghere tehnică. Practic, vorbim de principalele probe care au stat la baza constituirii dosarului penal şi arestării, în anul 2013, a capilor reţelei.

Afaceristul Liviu Jîtea, proprietarul unei fabrici de lactate, dar şi al uneia de alcool, a fost acuzat de către procurorii DIICOT Galaţi că a produs o pagubă bugetului de opt milioane de euro, prin crearea unei fabrici paralele de alcool pe care l-a  valorificat „la negru”.

Cercetările au arătat că era vorba de o  cantitate necontorizată de peste 1.443.000 de litri. Reţeaua contrabandiştilor, formată din 19 persoane, era monitorizată de DIICOT din anul 2011 şi era structurată pe două paliere de lucru, în care Liviu Jîtea deţinea calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului. Anchetatorii spun că afaceristul şi doi dintre colaboratorii săi cei mai apropiaţi finanţau din alcoolul vândut „la negru” cumpărarea de materii prime pentru fabricarea altor cantităţi uriaşe de alcool şi transportul acestuia, dar în acelaşi timp îi recompensau cu diverse sume de bani pe cei care îi ajutau în muncă. Totodată, ei spun că Jîtea „l-a însărcinat” pe inginerul mecanic de la firma sa să creeze un sistem prin care să poată scoată alcool din fabrică fără ca acesta să treacă prin contor. 

„Aceste furtunuri ocoleau instalaţiile de contorizare, legându-se la celălalt capăt în conducta ce colecta alcoolul deja contorizat şi care asigura transportul către bazinele de depozitare. La capătul dinspre conducta colectoare, pe cele trei furtunuri au fost montate robinete, prin care se putea controla debitul alcoolului produs în mod ilegal”, au  precizat procurorii.

Membrii grupării au fost învinuiţi că prin vânzarea „la negru” a celor 1,4 milioane de litri de alcool, produsă în mod ilegal, şi-au împărţit între ei suma de peste 13.600.000 lei, în condiţiile în care prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de peste 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe şi impozite.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Liviu Jitea, reţinut pentru 24 de ore în dosarul de contrabandă cu alcool

Milionarul Liviu Jitea, liderul grupării de contrabandă cu alcool, şi alţi 17 suspecţi, reţinuţi de procurorii DIICOT

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite