Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Vulcani noroioşi, cascade-monument al naturii şi câmpuri de flori în vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Bujorii sălbatici din Munţii Ciucaş, un spectacol unic în România
Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Bujorii sălbatici din Munţii Ciucaş, un spectacol unic în România

Carpaţii Orientali, care se întind din nordul României până pe Valea Prahovei, aduc în prim-plan unele dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră, pe care turiştii nu ar trebui să le rateze. Vulcanii Noroioşi din Buzău, Focul Viu şi Cascada Putnei din Vrancea, Lacul Vulcanic Sf. Ana, mănăstirile din Moldova sau Zimbrăria din Neamţ sunt tot atâtea motive pentru petrecerea unei vacanţe de vis.

România nu se găseşte într-un top al celor mai căutate destinaţii turistice, cel mai probabil din cauza infrastructurii şi serviciilor oferite turiştilor, dar cu siguranţă ţara noastră are locuri cu adevărat frumoase şi spectaculoase. Multe din aceste minunăţii cu care natura a înzestrat patria noastră se află în Carpaţii Orientali, locuri pe care le propunem spre exploatare, având în vedere că ne aflăm în plină vacanţă de vară.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Vulcanii Noroioşi

În judeţul Buzău, Vulcanii Noroioşi adună anual mii de turişti, curioşi să vadă cu ochii lor cum fierbe pământul. Aici, gazele naturale provenite de la peste 3000 de metri adâncime împing spre suprafaţă apa din pânza freatică amestecată cu argila.

vulcanii noroiosi

Şiroaiele de noroi  modifică permanent peisajul pentru că după ce se întăresc dau naştere unor denivelări unice în Europa.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Staţiunea Cheia

Micuţa staţiune din nordul judeţului Prahova este un loc perfect undă vă puteţi petrece o vacanţă liniştită. Aflată la poalele munţilor Ciucaş, iubitorii de munte au parte de peisaje de vis, cu pârâuri repezi, dar şi aer ozonificat, cu proprietăţi vindecătoare.

bujori cheia foto marian poara

La Cheia, turiştii şi localnicii trăiesc în deplină armonie cu natura. Un adevărat spectacol al naturii, Cheia este definiţia culorii verde, primăvara şi vara, este culoarea roşu, în toate nuanţele ei, atârnate toamna în frunzele copacilor, iar iarna este de un alb aproape orbitor
 

Masivul Ciucaş, spectacolul roşu al bujorilor de munte

O altă atracţie turistică, care face concurenţă locurilor agitate de pe Valea Prahovei este masivul Ciucaş din Carpaţii de Curbură, care impresionează prin formele de relief abrupte,

Vara, muntele este locul unui fenomen unic în România: Aici înfloresc bujorii sălbatici, cunoscuţi sub denumirea de rododendroni. Suprafaţa extinsă pe care se produce spectacolul înfloririi face ca muntele să devină „roşu“ în această perioadă, de unde şi numele.
 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Cascada Putnei, monument al naturii

În Munţii Vrancei, Cascada Putnei este un spectacol feeric al naturii care te captivează instantaneu, o zonă în care natura încă este stăpână.

Cascada  a fost declarată Monument al Naturii în anul 1973,  atunci fiind realizate şi primele amenajări pentru vizitare. Are circa 80 de metri lungime, iar apa se strânge într-un lac cu adâncimea de aproximativ 12 metri.

image

Râul Putna şi-a croit drum de-a lungul timpului printre două stânci imense şi aşa s-a format căderea de 12 metri.

Rezervaţia naturală „Focul Viu" de la Andreiaşu este considerat a fi cel mai extins câmp de „focuri vii" din ţară, atât ca întindere, cât şi ca debit de metan, respectiv 50 de tone pe an. Nu se cunoaşte o dată de atestare a acestui fenomen. Se spune doar că este foarte vechi încât ar fi rezultatul unei erupţii vulcanice. 

focul viu

Spectacolul focurilor vii este magnific, mai ales în timpul nopţii. Flăcările ce ies în mod misterios din pământ pot fi interpretate şi ca un semn de avertizare în caz de seism, spun localnicii.

Lacul Negru, sau "lacul cu plămână" este unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea, aflat în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei. Este o zonă aproape necunoscută de către om şi puţin exploatată de oamenii de ştiinţă.Practic, prezenţa omului în acel loc este foarte redusă din cauza accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul. Lacul, care se întinde pe o suprafaţă nu mai mare de 10.000 de metri pătraţi şi care are o adâncime de şapte metri şi s-a format în urma unei alunecări de teren.

lacul negru

Accesul la lac se face prin DJ 205D Focşani – Nistoreşti – Herăstrău şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona bazinului de recepţie “Izvoarele Nărujei”. În apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, un traseu turistic marcat cu cruce roşie care duce la Lacul Negru.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Lacul "Sf. Ana"

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România şi se găseşte la 17 kilometri de localitatea Bixad, aflată în apropiere de Băile Tuşnad. Este una dintre cele mai importante atracţii naturale ale Ţinutului Secuiesc, fiind unicul lac din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins. Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 949-950 de metri.

image

Lacul are şi câteva ciudăţenii unice. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Slănic Moldova, staţiunea izvoarelor minerale

Staţiunea Slănic Moldova, din judeţul Bacău, este un alt reper al Carpaţilor Orientali. Aici vin un mare de turişti, indiferent de anotimp. Atracţia principală din Slănic Moldova este oferită de izvoarele  minerale, aflate în amonte de centrul staţiunii, parcul central dar şi cheile şi cascada Slănicului, din care face parte şi traseul „300 de scări“.

1

Peisajele sunt spectaculoase, stâncile abrubte, apreciate atât de turiştii amatori, cât şi de alpinişti.
 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Salina Praid

Salina Praid este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat de cei care se află în zonă la odihnă. Salina este şi o oază de sănătate pentru cei care au anumite afecţiuni. Aflată în localitatea cu acelaşi nume, la aproximativ 50 de kilometri de Târgu Mureş şi aproape 90 de kilometri de Miercurea Ciuc, salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, în sezonul de vară (iunie-septembrie).

image

Pentru a ajunge în interior, turiştii sunt transportaţi cu autobuzul un kilometru şi jumătate. Odată ajunşi în salină, veţi descoperi nu doar beneficiile pentru sănătate, ci şi un loc în care vă puteţi petrece în mod plăcut câteva ore. Cei mai încântaţi vor fi cu siguranţă copiii, care au un loc de joacă special amenaja

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Barajul Bicaz

Este un baraj de greutate construit din beton şi uneşte Muntele Gicovanu cu Obcina Horştei, fiind situat în amonte de confluenţa pâraului Izvorul Muntelui cu Bistriţa. A fost construit între 1950 şi 1960, are o înălţime de 127 m, o lungime de 435 m la coronament şi o lăţime maximă la bază de 119 m. În anul finalizării sale (1960) era al 4-lea baraj de greutate, ca înălţime, din Europa.



Barajul nu este unul monobloc, ci este format din 30 de ploturi (blocuri) separate prin rosturi etanşate în amonte cu pene de beton armat şi cupru. Corpul barajului este străbătut de galerii, puţuri de aerisire şi nişe de vizitare. În încăperile special amenajate sunt instalaţii de acţionare şi comandă, echipamente de urmărire, şi comportare a fiecărui element.

1

Zimbrăria de la Vânători Neamţ este un alt loc de vizitat dacă ajungeţi în Carpaţii Orientali, în  zona oraşului Târgu Neamţ. „Vedetele” grădinii sunt exemplarele de zimbru care au la dispoziţie un întreg habitat prin care să se plimbe nestingheriţi.

1

 Pentru turiştii care ajung aici, a fost construit şi un foişor de observaţie din care se pot urmări mai bine mişcările erbivorelor protejate.
 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Mănăstirile din Moldova

Unice în lume prin pictura exterioară şi arhitectura care defineşte epoca de glorie a Moldovei, mănăstirile din judeţul Suceava reprezintă probabil cel mai puternic brand turistic al României.

Opt dintre mănăstiri eu fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, au devenit în timp celebre în toată lumea şi sunt vizitate anual de mii de turişti români şi străini.

1

Au fost înscrise pe lista UNESCO bisericile mănăstirilor Voroneţ, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, „Sfântul Ioan cel nou” Suceava şi Probota.
La fel de spectaculoase sunt şi mănăstirile Putna, supranumită „Ierusalimul neamului românesc”, Dragomirna, Bogdana din Rădăuţi, Râşca şi Slatina.
 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Orientali. Parcul Munţii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei este un adevărat colţ de rai, iar cei care se îndoiesc de acest lucru sunt invitaţi să-i afle secretele şi să-i admire peisajele de vis, care par ireale. Colţul de rai din inima Transilvaniei atrage de secole biologi şi botanişti din întreaga lume.

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe pe 47.177 hectare, parte fiind pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar parte în Maramureş.

În toate anotimpurile acest colţ de rai din inima Transilvaniei oferă peisaje ce-ţi taie răsuflarea.  Cuprinde un inventar de peste 6500 de specii de floră şi faună, fiind pe locul doi în ţară după Delta Dunării.

Mai citiţi:

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali. Vacanţă la mare înălţime, peisaje de vis şi multe mistere

 FOTO VIDEO Cheile Bicazului: totul despre altarul dacilor liberi, legenda lacului însângerat, Gâtul Iadului şi Marea dintre Munţi

FOTO VIDEO Cele mai sălbatice şi spectaculoase trasee turistice din România la cota 2.535 metri, în Munţii Făgăraş

Oraşele în care merită să trăieşti în România

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite