Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali. Vacanţă la mare înălţime, peisaje de vis şi multe mistere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carpaţii Meridionali ascund unele dintre cele mai spectaculoase locuri din România. Printre cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali se numără Babele şi Sfinxul, Munţii Făgăraş cu cele mai înalte vârfuri din ţară, cele mai spectaculoase şosele din lume sau Bâlea Lac, locul unde găseşti zăpadă chiar şi în luna iulie.

Orice iubitor de munte trebuie să ajungă măcar o dată pe platoul munţilor Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine pentru a admira Sfinxul şi Babele, două atracţii turistice majore în jurul cărora s-au ţesut multe legende. Unele spun că ansamblul ar fi construit chiar de extratereştri. Peisajul este unul superb, iar aerul curat vă va umple cu siguranţă de energie. În Bucegi se ajunge cu telecabina din Buşteni, dar există şi un drum pentru maşini. Transbucegi vă va introduce în lumea peisajelor montane de o frumuseţe extraordinară şi duce până la Cabana Piatra Arsă. De aici până la Sfinx urmează un drum accesibil oricui, care durează cam o oră.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali
Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Crucea de Cartea Recordurilor

Dacă aţi admirat Babele şi Sfinxul şi v-aţi jucat puţin că zăpadă (chiar şi vara mai sunt porţiuni acoperite de zăpadă), nu vă opriţi aici. Faceţi o drumeţie şi până la Crucea Caraiman, monument care a intrat în  Cartea Recordurilor ca fiind cea mai înaltă din lume (39,30 metri).  Crucea de pe Caraiman a fost construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial. O construcţie 100% românească, impresionantă încă de la inaugurare, a devenit cel mai cunoscut reper al Văii Prahovei.  O plimbare până la cruce durează maximum o oră. Asta dacă mergeţi lejer şi admiraţi peisajul. Odată ajunşi la Cruce aveţi împresia că sunteţi deasupra lumii, iar dacă este înnorat veţi simţi că sunteţi la propriu cu capul în nori, o senzaţie extraordinară.

cruce caraiman

Dacă tot sunteţi în zonă, puteţi face o drumeţie la Vârful Omu (2505 metri altitudine), cel mai înalt vârf din Bucegi. Aici veţi găsi o cabană primitoare cu o istorie de peste 100 de ani şi peisaje pe care le veţi admira cu orele.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Munţii Făgăraşului, semeţii României

Masivul Făgăraş măsoară, de la est la vest,  în linie dreaptă, aproximativ 70 de kilometri, iar de la nord la sud circa 45 kilometri. Munţii Făgăraşului seamănă cu o imensă coloană vertebrală orientată de la est la vest, având „coastele“ (culmile) orientate către nord şi respectiv, sud. Aici veţi găsi cele mai înalte vârfuri monane din România, Moldoveanu (2.544 de metri) şi Negoiu (2.535 de metri), dar şi unele dintre cele mai spectaculoase trasee pentru drumeţii montane. 

image

Unul dintre cele mai frumoase trasee este cel care pleacă din Oraşul Victoria - cabana Turnuri - cabana Podragu - Lacul Podragu. La început veţi merge prin pădure, apoi veţi ajunge în zone cu strânci abrupte, veţi trece peste ape curgătoare de munte, veţi putea vedea multe plante sălbatatice, iar în final veţi avea parte de un peisaj uluitor la lacul Podragu. Traseul este mediu ca dificultate şi durează şapte ore. Tot în Munţii Făgăraş puteţi intra într-o lume mistică. La poalele lor puteţi vizita Templul Ursitelor şi Piramidele de la Şona.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Transfăgărăşanul, cea mai spectaculoasă şosea din lume

O vacanţă în Carpaţii Meridionali înseamnă neapărat şi o plimbare cu maşina pe Transfăgăraşan. Drumul este unul dintre cele mai spectaculoase din lume şi ar fi trebuit să poarte numele lui Ceauşescu. Transfăgărăşanul începe din comuna Arefu, judetul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara, judeţul Sibiu, la intersectia cu DN1. Are circa 91,5 kilometri lungime. 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali - transfagarasan

De-a lungul Transfăgărăşanului veţi găsi obiective turitice care nu trebuie ratate. Primul dintre ele este Cetatea Poenari, considerată adevărata cetate a lui Vlad Ţepeş. Pentru a ajunge la ea trebuie să urcaţi aproape 1.480 de trepte. Este celebrul loc în care, potrivit legendei, Vlad Ţepeş s-a retras din calea turcilor după ce a potcovit caii de-andoaselea, derutând duşmanul cu urmele lăsate de bidivii, în fapt, reşedinţa secundară a domnitorului.

Bâlea Lac este o altă mare atracţie turistică, iar mii de oameni vin aici în fiecare weekend. Este cunoscut drept cel mai răcoros loc al ţării, iar vara, când arşiţa este mare, aici temparaturile sunt de 17-18 grade. Şi în luna iulie mai poate fi văzută zăpadă.  Aici se află şi Paltinul, fosta cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu. A fost construită odată cu Transfăgărăşanul, din dorinţa expresă a dictatorului de a avea o locuinţă personală pentru vânătoarea de capre negre. 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali - balea lac

  Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Giganticul baraj Vidraru

O altă atracţie este Barajul Vidraru, un gigant care oferă un peisaj de vis şi impresionează pe oricine ajunge în zonă să îl admire. Are câteva recorduri greu de egalat. Barajul Vidraru, a cărui construcţie a început în 1961, a necesitat 480.000 mc de beton. Pentru execuţia sa a fost nevoie ca apele să fie deviate printr-o galerie cu diametrul de 5,20 metri, galerie care, la terminarea lucrărilor, a fost amenajată ca golire de fund. Barajul a fost umplut la capacitate abia în luna decembrie 1965, când a luat naştere Lacul de Acumulare Vidraru, aşezat între flancurile Munţilor Frunţii şi Ghitu. Barajul a fost dat în folosinţă în anul 1966. La momentul inaugurării, era al cincilea în Europa şi al nouălea în lume, iar la această oră încă mai este cel mai mare baraj în arc din România. 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali - barajul vidraru

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Transalpina, cea mai înaltă şosea din România

Tot în Carpaţii Meridionali se găseşte o altă şosea spectaculoasă, care a început să rivalizele cu Transfăgărăşanul. Transalpina şerpuieşte pe crestele Parângului, de la Novaci (Gorj) până la Sebeş (Alba), dezvăluind o privelişte de vis.  Transalpina străbate judeţele Alba, Gorj şi Vâlcea pe o distanţă de 148 de kilometri, iar în punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, şoseaua atinge cota de 2.145 de metri, depăşind cu peste 100 de metri Transfăgărăşanul. Calea de acces de peste munţi către Ardeal a fost cunoscută din timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizată parţial în perioada interbelică, de către regele Carol al II-lea, de unde vine şi denumirea de „Drumul Regelui“. 

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali - transalpina

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali: Retezatul, masivul celor 40 de lacuri

Masivul Retezat este un alt punct de reper al Carpaţilor Meridionali. Este impresionant prin cele peste 40 de lacuri glaciare de la peste 2.000 de metri. Muntele a strâns o mulţime de legende şi mistere, unele dintre ele fiind cu totul ieşite din comun. Se spune că poporul titanului Prometeu ar fi trăit în Retezat şi că „piramidele“ lui reprezină centre ale energiilor paranormale. Din istoria Retezatului nu lipsesc poveştile despre OZN-uri şi fenomene miraculoase. Dacă ajungeţi aici faceţi şi o vizită la celebra Sarmisegetuza Regia.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Top 5 cele mai frumoase şosele din România

FOTO VIDEO Cheile Bicazului: totul despre altarul dacilor liberi, legenda lacului însângerat, Gâtul Iadului şi Marea dintre Munţi

FOTO VIDEO Cele mai sălbatice şi spectaculoase trasee turistice din România la cota 2.535 metri, în Munţii Făgăraş

Oraşele în care merită să trăieşti în România

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite