10 lucruri fascinante despre Munţii Rodnei, raiul lacurilor din România şi locul unde vezi covorul cu narcise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul glaciar Lala FOTO: Claudiu Iuşan
Lacul glaciar Lala FOTO: Claudiu Iuşan

Parcul Naţional Munţii Rodnei este un adevărat colţ de rai, iar cei care se îndoiesc de acest lucru sunt invitaţi să-i afle secretele şi să-i admire peisajele de vis, care par ireale. Colţul de rai din inima Transilvaniei atrage de secole biologi şi botanişti din întreaga lume.

Parcul Naţional Munţii Rodnei se întinde pe pe 47.177 hectare, parte fiind pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar parte în Maramureş. În toate anotimpurile acest colţ de rai din inima Transilvaniei oferă peisaje ce-ţi taie răsuflarea. 

Adevărul îţi prezintă 10 motive pentru care nu trebuie să ratezi acest loc în această viaţă.

1.    Vă puteţi caza chiar în Parcul Naţional Munţii Rodnei, în Valea Vinului, singura localitate situată în parc. Aceasta este o localitate pitorească, fostă minieră, cu oameni primitori şi calzi.

2.    Are mai multe vârfuri care trec de 2000 de metri: Inău, Inăuţ, Pietrosu Mare, numai bune pentru drumeţii!

3.    „Covorul” cu narcise, splendoarea parcului. În Parcul Naţional Munţii Rodnei vă aşteaptă o poiană de 5 hectare plină ochi cu narcise, pe versantul estic al muntelui Saca, la 1600 de metri altitudine.



4.    Parcul Naţional Munţii Rodnei, tărâmul lacurilor. În PNMR au fost identificate nu mai puţin de 67 de lacuri glaciare desprinse parcă din poveşti.

5.    În Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost identificate aproape 650 de specii de fluturi, în 2005 identificându-se Apotomis Infida, specie unică în România.

6.    PNMR adăposteşte peste 150 de specii de păsări, multe dintre ele fiind protejate la nivel naţional şi european.



7.    Importanţa Parcului Naţional Munţii Rodnei a fost recunoscută încă din 1979 de către Consiliul Unesco, ce a luat hotărârea să includă rezervaţia ştiinţitică Pietrosu Mare în reţeaua internaţională de rezervaţii a biosferei.

8.    Splendoarea florilor din Parcul Naţional Munţii Rodnei i-a atras pe botaniştii străini încă din 1788. Au fost identificate peste 1000 de specii de plante, unele dintre ele fiind foarte rare.

9.    În Parcul Naţional Munţii Rodnei puteţi să daţi nas în nas cu cocoşul de munte, marmota, căprioara, nevăstuica sau bursucul.



10.     Datorită regulilor stricte din Parcul Naţional Munţii Rodnei, aici încă puteţi să admiraţi natura nealterată  şi sălbatică.

Vă mai recomandăm:

image
image
retezat

FOTO Povestea colţului de rai apărat şi ocrotit cu îndârjire de un biolog moroşan

Parcul Naţional Munţii Rodnei, „cobaiul” cercetătorilor străini pentru încălzirea globală. Rezultatele obţinute, publicate în reviste prestigioase precum Nature

Frumuseţile Văii Vinului, „raiul” din Munţii Rodnei care a îmbogăţit cu minereurile sale nobilii din Transilvania



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite