VIDEO Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. Relaxare, tratament şi spiritualitate în staţiunile Slănic Moldova şi Târgu Ocna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. „Perla Moldovei“ rămâne unul din locurile cele mai apreciate de turişti în judeţul Bacău
Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. „Perla Moldovei“ rămâne unul din locurile cele mai apreciate de turişti în judeţul Bacău

Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. Turismul se bazează pe zonele de munte, bogate în izvoare minerale, cum sunt cele din Slănic Moldova şi Târgu Ocna. Printre obiectivele turistice mai puţin vizitate se numără castele, lăsate în paragină, dar şi lacuri de acumulare formate artificial pe cursul Bistriţei. Nu în cele din urmă, bisericile şi casele memoriale reprezintă o atracţie pentru turiştii veniţi în scopuri religioase sau culturale.

În ultimii ani au existat mai multe tentative de promovare a destinaţiilor turistice din judeţul Bacău dar şi a numelor de referinţă, care fac cunoscut judeţul în lume. Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău se află în staţiunile cu tradiţie Slănic Moldova şi Târgu Ocna, potrivit opiniilor specialiştilor întârite şi de numărul mare de turişti care se cazează aici, indiferent de anotimp.

Cele mai frumoase locuri din Slănic Moldova şi apreciate de turişti sunt zona izvoarelor minerale, aflată în amonte de centrul staţiunii, parcul central dar şi cheile şi cascada Slănicului, din care face parte şi traseul „300 de scări“. Peisajele sunt spectaculoase, stâncile abrubte, apreciate atât de turiştii amatori, cât şi de alpinişti.
Oraşul staţiune Târgu Ocna dar şi traseul până la Slănic Moldova numără mai multe locuri apreciate de turişti, dar şi unele cu însemnătate istorică. Mina Salina din Târgu Ocna dar şi zona din oraş, până la Penitenciarul Spital Tîrgu Ocna are o bogată încărcătură istorică şi spirituală. În baza de agrement din mina Trotuş se află Biserica „Sfânta Varvara“, la 240 de metri sub pământ. Este singurul lăcaş de cult din Europa construit integral din sare. Tot în mină turiştii găsesc Muzeul Sării, lacul cu apă sărată, o cascadă cu izvor subteran, terenuri de sport, cabinet medical, ş.a.

Militarilor căzuţi în Primul Război Mondial li s-a ridicat pe dealul Măgura din Târgu Ocna un monument şi tot aici se găseşte Mănăstirea Măgura Ocnei. Între cele două staţuni, pe Muntele „Bolovanu“ este ridicată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din regiune-Mănăstirea „Ştefan cel Mare“
O deosebită însemnătate, turistică dar mai ales economică, o are zona de la Valea Uzului. În 1973 a fost construit aici barajul „Poiana Uzului“, cu o înălţime de 82 de metri. Lungimea lacului este de 3,8 kilometri iar volumul de apă depăşeşte 98 de milioane de metri cubi. Cea mai mare parte a judeţului Bacău este alimentată cu apă de aici.


Tot în zona vestică a judeţului, în apropiere de Mănăstirea Caşin se află Cascada Buciaş dar şi zona turistică de la „Înţărcătoarea“.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. Palatele şi Bisericile Bacăului

sunt considerate obiective turistice şi bisericile vechi sau palatele care au aparţinut boierilor şi domnitorilor moldoveni. Aceste locuri, considerate printre cele mai frumoase din judeţul Bacău, sunt incluse în patrimoniul naţional şi protejate, cel puţin formal, de lege. Cele mai frumoase palate sunt: Ansamblul castelului Cantacuzino - Paşcanu - Waldenburg, Ansamblul Palatului Ghika - Comăneşti, azi Muzeul de etnografie şi artă „Dimitrie Ghika – Comăneşti”, Casa Borisof, oraş Tg. Ocna, judeţul Bacău, Palatul Ştirbey, cumpărat recent de Itsak Nahmany, ş.a. Bacăul, la fel ca şi alte regiuni din Moldova, are biserici cu un trecut de secole. Este vorba de: Ansamblul Bisercii "Pogorârea Sf. Duh" şi "Sfânta Treime" - Manastirea Bogdana, Ansamblul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Caşin,
Ansamblul fostei Mănăstiri Răducanu (Biserica "Buna Vestire", ruine, turn de intrare, zid de incintă), Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Borzeşti, Biserica "Precista" din Bacău, Biserica "Sfinţii Îngeri" a Mănăstirii Runc, Biserica de lemn " Sfinţii Voievozi" – Merişor, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” Orbeni, ş.a.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Bacău. Încercări de promovare, pe bani mulţi, româneşti şi europeni

Frumuseţile Bacăului au făcut obiectul mai multor proiecte, în ultimii ani, dar efectele întârzie să apară. Consiliul Judeţean Bacău a promovat, în 2008, proiectul „Cele 13 legende ale Bacăului“ şi ProBacTur în 2012 (cu fonduri judeţene şi europene) iar Primăria Bacău, cu fonduri de la UE, „Complexul Sf. Nicolae –Matrice spirituală a Bacăului“ sau Aria de Protecţie Specială Aviafaunistică Lacul Bacău 2“.
Cele 13 personalităţi-„legende“ sunt: Nadia Comăneci, Ştefan cel Mare (născut la Borzeşti), Vasile Alecsandri (născut în Bacău, dar există controverse), George Enescu (a creat Oedip la Tescani), George Bacovia (născut în Bacău), Radu Beligan (născut la Filipeşti), Ion Drăgoi, Doina Melinte, Loredana Groza, Costache Negri, Eremia Grigorescu (general al Primului Război Mondial), Gheorghe Vrănceanu şi părintele Constantin Galeriu.
Promovarea lacurilor şi a bisericilor din Bacău şi jurul Bacăului, realizată în cadrul mai multor târguri şi expoziţii, nu a convins, aşa cum era menţionat în proiect un număr important de turişti străini.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite