Cămara de zarzavaturi e tot mai săracă. La piață, gospodinele au înlocuit sacul cu sacoșa
0Gospodinele din Focşani nu mai cumpără legume cu sacul ca în anii trecuţi, iar comercianţii care se aşteptau să recupereze pierderile în această perioadă sunt total dezamăgiţi de vânzări.
A venit şi vremea proviziilor pentru iarnă, iar focşănenii au dat iama la tarabele din Piaţa Moldovei, nu înainte de a umbla minute bune în căutarea celui mai mic preţ.
Piața agroalimentară din Focșani este foarte scumpă, comparativ cu anii din urmă, și oamenilor nu le mai dă mâna să cumpere foarte multe, prețurile de pe tarabe fiind prea mari pentru puterea lor.
Spre exemplu, prețul legumelor a atins cote ridicate: un kilogram de roșii se vinde de la 5 lei/kg, până la 10 lei/kg, cele mai scumpe fiind cele pe care scrie că sunt culese dintr-o grădină țărănească.
Gogoșarii se vând cu 4-5 lei/kg, ardeii kapia cu 5-6 lei/kg, vinetele au ajuns să coste 7 lei/kg, ceapa 4 lei/kg, morcovul la fel.
„Am cumpărat doar două kilograme şi jumătate de gogoşari. Sunt puţini, dar cu ăştia o să ies din iarnă pentru că nu-mi permit să mai dau chiar şi 200 de lei pe zarzavaturi. Toate s-au scumpit şi trebuie să fac economii, că vin și facturile la utilități și vremurile sunt grele", ne spune o gospodină din oraș.
De asemenea, și prețul fructelor s-a dublat în cea mai mare piață agroalimentară din Focșani.
„Anul trecut, merele erau doi lei, azi le-au făcut 4 lei. Cred că e vorba și de speculă aici, pentru că acești comercianți cumpără marfă de la producători ieftină și ne-o dau nouă scump", spune un pensionar din Focșani.
Încasări slabe
Deşi comercianţii se aşteptau ca vânzările să depăşească orice record în lunile de toamnă, planurile le-au fost date peste cap, iar producătorii se plâng că în acest an nu au reuşit să acopere nici măcar costurile recoltelor.
„S-au dus vremurile în care clienţii cumpărau câte 20 - 30 de kilograme de gogoşari sau vinete. Acum, cei mai mulţi iau patru - cinci kilograme, ca să aibă murături la oţet doar de poftă. A fost un an foarte prost", spune Neculai Puiu, producător din Vrancea.
Producătorii mai spun că seceta a făcut să piardă jumătate din produse, de aici și prețurile mai mari, la care se adaugă tarifele combustibililor.