Birocrația l-a sufocat pe PETrică la Focșani. Un automat scump de colectat deșeuri zace de un an în magazie FOTO

0
Publicat:

Sistemul PETrică a fost cumpărat de Primăria Focșani, cu 50.000 de euro, în octombrie 2022, dar nu a putut fi instalat din cauza numărului prea mare de autorizații ce trebuiau obținute.

image

În primul rând, ar trebui să lămurim din start cine sau mai bine zis ce este PETrică. Ei bine, vorbim despre un sistem inteligent de colectare a deșeurilor reciclabile, adică PET-uri, sticle și doze din aluminiu, sistem care este folosit cu succes în mai multe orașe din țară.

Odată instalat într-un loc vizibil din orașul de pe Milcov, PETrică ar primi diverse categorii de ambalaje (enumerate mai sus) eliberând în schimb tichete valorice folosite pentru intrarea la spectacolele sau închirierea unui loc de parcare cu plată.

Din păcate, la Focșani birocrația a înfrânt inițiativa iar PETrică zace și acum în depozit, la aproape 10 luni de la achiziționare. Ideea de a amplasa un asemenea sistem de colectare a deșeurilor în oraș a aparținut unuia dintre viceprimari, Alexandra Tătaru, care a încercat să urmeze exemplul Brașovului, acolo unde asemenea aparate funcționează cu succes de multă vreme.

image

Propunerea a fost susținută în consiliul local în luna aprilie 2022 și a primit undă verde la finanțare, adică 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru achiziționarea aparatului respectiv. După două licitații „jucate în prelungiri”, PETrică a fost cumpărat și a ajuns în orașul Micii Uniri în luna octombrie. Dacă inițiatorul proiectului – viceprimarul Alexandra Tătaru – a crezut sincer că sistemul va fi pus imediat în funcțiune, în scurt timp avea să înțeleagă că se înșelase amarnic.

PETrică a fost „parcat” în depozitul Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice (DDSP) Focșani, acolo unde îl găsim și astăzi. Chiar la finele anului trecut primul obstacol s-a dovedit a fi certificatul de urbanism. Ca orice „agregat” care urma să ocupe spațiu pe proprietatea primăriei, PETrică avea nevoie de respectivul document care să-i confere mult râvnitul statut de legalitate.

Dosarul întocmit de DDSP (instituție aflată în subordinea primăriei) a fost însă respins de Serviciul de urbanism (al aceleiași primării) pe motiv că lipsește o anumită adeverință. Între timp sărbătorile de iarnă se apropiau cu repeziciune, iar PETrică începuse să cadă în uitare. Apoi a intervenit problema alimentării cu energie electrică. Trebuia găsită imediat o locație unde racordul să fie cât mai facil.

image

În cele din urmă s-a găsit un loc propice aproape de Piața Unirii, în Grădina Publică, dar primarul urbei, Cristi Misăilă, a refuzat politicos: „Ce să caute țigănia aia acolo?”, propunând la rândul său amplasarea lui PETrică în apropierea Casei de Cultură. Povestea era însă departe de a ajunge la deznodământ. Imediat s-a dovedit că aparatul avea nevoie de un alt aviz, cel al societății Electrica.

În Focșani se desprimăvărase deja, iar sistemul de colectare nu fusese încă instalat. Anul 2023 aducea cu sine o nouă problemă: necesitatea unui contract cu un operator care să ridice deșeurile strânse de PETrică. Curios, primarului nu a părut să-i treacă prin cap să apeleze la serviciul CUP Salubritate (companie ce aparține municipalității) pentru rezolvarea problemei.

La ceva timp, s-a constatat că amplasarea bietului sistem de colectare este o misiune aproape imposibilă. Pe lângă avizele pomenite, la dosar trebuiau încorporate altele noi: de la Direcția de Sănătate Publică, de la Direcția de Cultură, de la Agenția pentru Protecția Mediului.

image

„Un certificat de urbanism se eliberează în maximum 15 zile. Știți ce a făcut primarul? A dat dispoziție să se obțină toate avizele posibile. În condițiile în care în alte orașe un asemenea dispozitiv de reciclat deșeuri cu tichete recompensă a putut fi amplasat în maximum cinci zile, cu un concurs extraordinar al autorităților locale, mi se pare stupid ca în Focșani primarul să pună atâtea piedici pentru un proiect care nu face decât să-i obișnuiască pe oameni cu procesul de colectare selectivă. E adevărat că nu aduce profit la buget, însă pe termen lung este o investiție extrem de utilă pe acest palier, al protecției mediului”, ne-a spus viceprimarul Alexandra Tătaru.

Așadar, în Focșani administrația locală a reușit să se blocheze de una singură, să stopeze o idee din care avea doar de câștigat. Întreaga poveste este extrem de tristă, mai ales în contextul actual al „arderii pe rugul infamiei” al unuia dintre simbolurile cele mai cunoscute ale birocrației: dosarul cu șină.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite