Banii de la Uniunea Europeană nu ajung nici la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean şi Direcţia de Finanţe se acuză reciproc de întârzierea unui proiect cu finanţare europeană. Judeţul Vrancea riscă să piardă 43,5 milioane puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru „Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor"

Contractul de finanţare, derulat prin intermediul Consiliului Judeţean, este semnat încă din 3 noiembrie 2009 , are o durată de implementare de 15 luni şi constă în realizarea unei gropi de gunoi ecologice, în localitatea Haret, dar şi a trei staţii de transfer pentru colectarea gunoiului de pe întreg teritoriul judeţului.

De la semnarea contractului, au trecut mai bine de opt luni, timp în care s-a bătut pasul pe loc. Lucrul acesta a atras atenţia şi primului ministru Emil Boc, care, la ultima videoconferinţă cu prefecţii, „a urecheat" instituţia Consiliului Judeţean pentru întârzire.

Pasarea vinovăţiei

Racţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean nu a întârziat să apară. Plecând de la premisa că cea mai bună apărare e atacul, conducerea Consiliului Judeţean a găsit vinovaţii de întârziere în curtea Direcţiei de Finanţe şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care ar fi tergiversat procedurile de organizare a licitaţiei pentru desemnarea firmei care se va ocupa de proiect.

image

„Reprezentantul Direcţiei de Finanţe Vrancea, care a avut rol de observator al licitaţiei, a ridicat obiecţii faţă de fişa de achiziţie, iar ANRMAR a anulat licitaţia. În acest fel, proiectul a fost blocat, fiind anulată şi următoarea licitaţie care urma să se desfăşoare pe data de 26 iunie", contraatacă Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Conducerea Direcţiei de Finanţe Vrancea spune că reprezentanţii săi care au urmărit modul cum este pregătită licitaţia nu şi-au făcut decât datoria, semnalând încălcări ale legii.

image

„Vina este exclusiv a unităţii contractante, în speţă Consiliul judeţean, care nu a respectat criteriile de atribuire şi de calificare. Oricum, au început târziu procedurile, la sfârşitul lunii martie, în condiţiile în care contractul fusese semnat în noiembrie anul trecut. Nu putem fi noi învinuiţi de întârziere dacă ei nu respectă legea", se apără Eugen Ciorici, directorul Direcţiei de Finanţe Vrancea.

Dacă va reuşi până la urmă să fie urnit din loc, proiectul mai prevede şi închiderea tuturor gropilor de gunoi din judeţ neconforme cu legislaţia europeană.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite