Bani de la Primăria Focşani pentru ENET-ul falimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea alocă două milioane de euro pentru cofinanţarea proiectului menit să reabiliteze fabrica de căldură. Edilii par să nu ţină cont de faptul că societatea de termoficare este plină de datorii şi cu tot mai puţini clienţi, focşănenii reorientându-se spre centrale de apartament.

Consilierii focşăneni urmau să supună la vot, în cadrul şedinţei din această seară, proiectul de hotărâre ce vizează numirea primarului Decebal Bacinschi ca semnatar al contractului de finanţare pentru reabilitarea reţelelor SC ENET SA Focşani, societatea ce asigură agentul termic în sistem centralizat în oraş.

Proiectul are o valoare de 35 de milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană şi de Ministerul Mediului. Partea cu care trebuie să contribuie Primăria este de două milioane de euro, bani ce au fost alocaţi de la capitolulul reparaţii şi investiţii al bugetului.

„Este păcat să pierzi banii. ENET-ul clar se va pune pe picioare odată cu operarea acestei investiţii", spunea convins primarul Decebal Bacinschi, la şedinţa ordinară din ianuarie.

Societatea de termoficare funcţionează chiar şi acum cu păcură, pe care o achiziţionează cu ţârâita din încasările zilnice, întrucât furnizorul de gaz metan a închis robinetul din cauza datoriilor de cinci milioane de lei acumulate de ENET.

Dacă în urmă cu zece ani la ENET SA Focşani erau racordate 30.000 de apartamente, acum acestea sunt cu 40 % mai puţine.

Chiar dacă numărul solicitărilor de debranşare a crescut de la an la an iar ENET-ul anunţă noi debranşări chiar în această săptămână, directorul societăţii, Valter Popescu, propus pentru majorare de salariu la ultima şedinţă a consiliului local, crede în salvarea societăţii.

"Păi credeţi că Uniunea Europeană ne dădea banii pentru o găină moartă? Au înţeles că gazul va fi scumpit odată cu liberalizarea pieţei. Cam de prin 2013 va fi inclusă taxa pentru poluare pentru fiecare mic consumator. La noi este inclusă deja. ENET-ul trebuie să fie pregătit să primească înapoi consumatorii din cele 11.000 de apartamente care s-au debranşat pentru centrale termice individuale", ne-a declarat Valter Popescu.
Focşănenii nu par însă a fi la fel de convinşi.

"Eu am am redus mai mult de jumătate cheltuielile cu căldura de când am centrală, am ajuns la 130 de lei de la 300 de lei. Acum vor să elimine şi subvenţia de la Guvern, ceea ce dublează preţul gigacaloriei. ENET-ul va muri în câţiva ani. Nu ne mai întoarcem niciodată la ENET. Acea creştere la gaz nu poate fi foarte mare", ne-a spus David Chiriţă (42 ani) din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite