UPDATE Cetăţeanul libanez acuzat de acte de terorism a fost reţinut pentru 24 de ore.Gruparea este monitorizată de SRI de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mascaţii de la DIICOT Craiova au efectuat, miercuri dimineaţa, şase percheziţii în Craiova, acţiunea vizând o grupare suspectată de tentativă de acte de terorism şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Gruparea a fost monitorizată de Serviciul Român de Informaţii (SRI) în perioada octombrie 2012-aprilie 2013. Cetăţeanul libanez a fost reţinut  de procurorii DIICOT Craiova pentru 24 de ore, fiind dus, în prezent în arestul IPJ Dolj.

UPDATE 19.05 Cetăţeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, în vârstă de 34 de ani, suspectat de tentativă de acte de terorism, a fost reţinut, miercuri după-amiază, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT Craiova. Peentru o altă membră a reţelei a fost luată decizia interdicţiei de a părăsi localitatea.


Cetăţeanul libanez va fi prezentat, joi, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Craiova, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În aceeaşi cauză, pe numele unei femei suspectate că intermedia traficul de pistoale de tip Glock pe filiera Italia a fost dată interdicaţia de a părăsi localitatea, potrivit Mefiafax.

Conform sursei citate, femeia este soţia unui jandarm de la Gruparea Mobilă a Jandarmeriei Craiova.
În afara celor doi, au mai fost ridicate alte două persoane suspectate că se ocupau însă cu trafic de migranţi, acestea urmând să fie cercetate în stare de libertate.

Potrivit anchetatorilor, cetăţeanul libanez este suspectat că a făcut demersuri pentru achiziţonarea de arme letale şi echipamente militare pentru a le furniza unor facţiuni militare din Liban, Palestina şi Siria şi că ţinea legătura direct cu mai mulţi cetăţeni libanezi, iar pe de altă parte soţia jandarmului este acuzată că urma să trimită pistoale de tip Glock pe filiera Italia.

UPDATE 12.40 Gruparea de la Craiova, suspectă de terorism,  a fost monitorizată în ultima perioadă de Serviciul Român de Informaţii (SRI) sub suspiciunea că membrii reţelei urmăreau achiziţionarea de armament şi muniţie, dar şi facilitarea tranzitului ilegal spre Germania al unui cetăţean Palestinian.

„Acţiunea de la Craiova este pornită de la o sesizare a SRI. Este un caz monitorizat în intervalul octombrie 2012 - aprilie 2013, în vederea destructurării acestui grup infracţional coordonat de un cetăţean libanez care viza achiziţionarea de armament şi muniţie, precum şi derularea de activităţi circumscrise migraţiei ilegale“, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, în acest caz s-a cooperat şi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, fiind „stopate două tentative de trecere ilegală a frontierei de către un cetăţean palestinian intrat legal în România, căruia liderul grupării intenţiona să îi faciliteze tranzitul în Germania“, a mai precizat Sava, citat de Mediafax.

Unul dintre cei duşi la audieri, cetăţeanul libanez Hussein Kassem Ghzayel, de 34 de ani, este acuzat că a făcut demersuri ilegale pentru a cumpăra mai multe arme (pistoale mitralieră, aruncătoare de grenade etc) cu scopul de a le vinde către diferite facţiuni militare sau paramilitare din Liban, Palestina şi Siria. Omul de afaceri libanez este proprietarul unui magazin de haine în Craiova. În total, patru persoane au fost duse la audieri.

Cele şase percheziţii au avut loc la locuinţele membrilor grupării şi la sediul unei societăţi comerciale controlate de către aceştia. Membrii grupării sunt acuzaţi, de asemenea, că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ Dolj, de la Serviciul Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (SPIR).

Citeşte şi:

Directorul SRI: Ameninţarea teroristă este în creştere

Terorişti înarmaţi cu gloanţe furate din Fabrica de armament Sadu. Liderul PC Gorj, şeful pazei din uzină, cercetat în acest caz

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite