Un craiovean condamnat la 6 ani de închisoare pentru infracţiuni informatice vrea să se predea la DIICOT: „Mă plimb şi îmi desfăşor activitatea în SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craioveanul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare Foto: Arhiva
Craioveanul a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare Foto: Arhiva

Laurenţiu Vasile a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni informatice. Bărbatul s-a sustras urmăririi penale şi a plecat în SUA. Acum vrea să se predea procurorilor DIICOT, însă nu în orice condiţii.

Laurenţiu Vasile este urmărit internaţional în baza unui mandat de executare a pedepsei. Procurorii DIICOT au aflat în urmă cu 6 ani ă mai mulţi craioveni urmau să facă un transport de aparatură pentru copierea datelor cărţilor de credit la Amsterdam, Olanda. În bagajele lui Cornel Badea a fost găsită aparatură pentru copierea datelor cardurilor. Bărbatul le-a spus anchetatorilor că a fost în străinătate de Marinel Costăchioiu şi Laurenţiu Vasile. 

Laurenţiu Vasile şi Marinel Costăchioiu au fost reţinuţi imediat, iar în autoturismul cu care se deplasau au fost găsite patru capete de citire/redare folosite la copierea datelor cardurilor.

Pus în libertate

Laurenţiu Vasile, Cornel Badea, dar şi Marinel Costăchioiu, au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Magistraţii Tribunalului Dolj l-au eliberat pe Vasile, deşi acesta era cercetat într-un dosar privind infracţiuni identice. 

Procurorii DIICOT au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, Laurenţiu Vasile nu a mai fost găsit, el fugind din ţară. A fost condamnat în lipsă la 6 ani de închisoare cun executare. Bărbatul susţine că a plecat în SUA, însă a fost condamnat pe nedrept, iar acum vrea să se predea condiţionat, dar nu este băgat în seamă de absolut nimeni.  „Fac parte din grupul de condamnaţi din dosarul «Amsterdam». Fiind singurul care m-am sustras din grup la momentul arestărilor din motiv că aveam antecedente de aceeaşi natură, am părăsit teritoriul României cu destinaţia Statele Unite. Dacă DIICOT-ul încă mai condamnă suspecţi doar pe declaraţii de convenţie şi luând în considerare trecutul persoanei în cauză, operează greşit. În cazul meu nu au fost fapte sau dovezi incriminante care să ducă la condamnare. Doar ascultări telefonice în care eu nu mă incriminez cu nimic, prezumţii şi declaraţii împotriva mea semnate sub presiune. Ştiind procedurile de fabricare de dovezi ale instituţiei în cauză, am considerat că trebuie sa dispar pentru o vreme şi să privesc din depărtare cum decurg lucrurile. Procesul s-a derulat în defavoarea mea, fiind reprezentat de un avocat renumit în aceste cazuri. Atunci am convenit că pot rămâne în continuare în exil, foarte departe de ţară şi mai ales de negăsit. Mai pot rămâne unde sunt pentru tot restul vieţii fără să fiu deranjat. Pentru că nu am nici un viitor ca transfug ilegal, am considerat că ar fi mai bine să mă predau condiţionat şi să-mi clarific situaţia. Am planuri mari pentru un viitor strălucit în Statele Unite, imediat după ce îmi voi termina detenţia stabilită de către Curtea de Justiţie. Vreau să mă întorc în SUA, care este un teritoriu cu multe oportunităţi şi libertate de opinie“, a povestit Laurenţiu Vasile, pentru Gds.ro.

Craioveanul a sunat la DIICOT pentru a trata predarea condiţionată, dar nu a fost băgat în seamă de nimeni. „Nu cred că am fost dat în urmărire internaţională, ci numai în urmărire europeană, şi aia foarte slabă, altfel puteam fi arestat de foarte mult timp. Mă plimb şi îmi desfăşor activitatea nestingherit în SUA, am aceeaşi poză în buletin şi chiar pe renumitul facebook apar fără probleme“, a mai spus Laurenţiu Vasile, pentru Gds.ro.

Laurenţiu Vasile se poate preda autorităţilor din SUA, care vor dispune extrădarea sa, dar şi la orice secţie de poliţie din ţară, după care va fi încarcerat într-un penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite