Trei luni de la dispariţia Alexandrei Măceşanu. Zece întrebări fără răspuns care arată dezastrul investigaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Măceşanu
Alexandra Măceşanu

S-au împlinit trei luni de la dispariţia Alexandrei Măceşanu, iar cel mai mediatizat caz de dispariţie din România a generat o avanlanşă de teorii ale conspiraţiei, îndeosebi din cauza incapacităţii autorităţilor de a comunica.

Pe 24 octombrie s-au împlinit trei luni de când Alexandra Măceşanu nu s-a mai întors acasă şi mai mult de jumătate de an de când Luiza Melencu a dispărut fără urmă. În tot acest timp, autorităţile au probat, în nenumărate detalii ale anchetei, incompetenţă crasă în gestionarea unei situaţii de criză.

În cel mai mediatizat caz de disparţie din România autorităţile au permis apariţia a nenumărate speculaţii, unele dintre ele halucinante. Au trecut trei luni de când zeci de anchetatori încearcă să probeze că două adolescente au fost ucise de Gheorghe Dincă, un bărbat de 66 ani care, după comiterea crimelor, a spus că ar fi ars într-un butoi trupurile victimelor. „Adevărul“ a identificat 10 probleme la care anchetatorii n-au răspuns până în prezent:  

1. A acţionat Gheorghe Dincă singur sau face parte dintr-o reţea de traficanţi de persoane?


Oficial, anchetatorii spun că au luat în considerare această pistă, că au făcut cercetări, dar că n-a rezultat nimic relevant. Mai mulţi oameni din anturajul lui Dincă au afirmat în mai multe rânduri că „adevărul ar trebui căutat în altă parte“.

2. De ce în ziua în care Alexandra a sunat la 112, procurorul DIICOT de la Craiova, Liviu Vasilescu, cel care se ocupa de cazul dispariţiei Luizei Melencu, le-a arătat colegilor de la Caracal maşina gri pe care o avea la dosar abia după miezul nopţii?


Vasilescu s-a deplasat în acea zi personal la Caracal, ştia că Alexandra urcase şi ea într-o maşină gri, dar a scos din dosar fotografia cu autoturismul pe care şi el îl căuta, abia după ce anchetatorii de la Caracal au stabilit că proprietarul este Gheorghe Dincă

3. În dosarul Luizei Melencu, procurorii DIICOT Craiova l-au avut ca suspect pe Gheorghe Dincă înainte de disparaţia Alexandrei?

Un comerciant, martor în dosarul Caracal, susţine că a fost întrebat de anchetatori, înainte de dispariţia Alexandrei, dacă-şi aminteşte cui a vândut un telefon în aprilie 2019 şi atunci i s-ar fi arătat mai multe fotografii. Când a izbucnit scandalul, omul l-a recunoscut pe Gheorghe Dincă, a cărui poză o văzuse pe planşa foto la sediul DIICOT.

4. De ce comisarul Pistol a ales s-o caute pe Alexandra în cartierul Protoşeni şi nu în cartierul Bold?

Când a sunat la 112, adolescenta a spus de mai multe ori că se află în cartierul Bold din Caracal şi că bărbatul care o răpise o dusese pe lângă un dig. Comisarul Tudor Pistol, şeful Biroului Investigaţii Criminale de la Caracal, ultimul poliţist care a vorbit cu Alexandra Măceşanu, susţine că Alexandra i-ar fi spus că se află în cartierul Protoşeni, lângă Bold, şi de aceea a ales s-o caute acolo.

5. Ce probe din casa lui Gheorghe Dincă s-au pierdut în prima zi de anchetă? 

Poliţiştii şi procurorii din Caracal care au făcut primele verificări criminalistice în casa lui Gheorghe Dincă nu numai că nu au avut echipamente speciale, dar au şi mâncat şi fumat la faţa locului.

6. De ce Gheorghe Dincă nu a mai fost dus la Corabia, acolo unde iniţial a susţinut că ar fi aruncat trupul Luizei?


Presupusul criminal a spus în prima declaraţie că, după ce a ucis-o pe Luiza Melencu, i-ar fi aruncat trupul în Dunăre, în zona localităţii Corabia. A doua zi a fost dus să indice exact locul, dar câţiva localnici au tăbărât pe maşina poliţiei în care se afla Dincă şi au fost la un pas de a-l linşa. Procurorii au dispus retragerea maşinilor de la faţa locului şi nu au mai refăcut traseul indicat de Dincă. Cinci zile mai târziu, presupusul criminal şi-a schimbat declaraţia şi a susţinut că a ars-o şi pe Luiza, la fel ca pe Alexandra.

7. Este familia lui Gheorghe Dincă implicată în cazuri de trafic de persoane?

Avocaţii familiilor Melencu şi Măceşanu au acuzat public în repetate rânduri că la dosar ar exista indicii care ar demonstra implicarea familiei lui Dincă în cazul celor două dispariţii.

8. Ce răspuns oficial au primit autorităţile române de la cele italiene în cazul lui Gheorghe Dincă?

Autorităţile române au solicitat să li se transmită dacă Dincă sau un membru al familiei sale a fost vizat vreodată într-un caz de trafic de persoane pe teritoriul Italiei. Răspunsul oficial al părţii italiene n-a fost făcut niciodată public.

9. De ce Gheorghe Dincă nu a fost dus şi la Craiova atunci când s-a făcut reconstituirea presupuselor crime?

De la un centru comercial din Craiova, Dincă a cumpărat cartela telefonică de pe care a sunat-o pe mama Alexandrei. Înainte de a se întoarce la Caracal, s-a urcat într-un taxi şi a mers spre centrul oraşului.

10. În ce stadiu se află cercetările care-i vizează pe poliţiştii şi procurorii care au făcut cercetări în cazul celor două fete dispărute?

Oficial, Poliţia Română nu mai vorbeşte despre rezultatele cercetării care-i vizează pe oamenii legii.

„Nu cred că cineva va răspunde punctual vreodată la aceste întrebări. S-au făcut multe greşeli şi ştiu că oamenii nu mai au încredere. Nu au curajul să spună adevărul şi se tot gândesc acum ce să facă. Cazul a fost prost gestionat de la început, s-a permis ca mediatizarea să se facă doar «pe surse», iar asta a dus la crearea unei isterii generale“, anchetator al „cazului Caracal“
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite