Tânăra care a refuzat să mai crească după ce s-a născut sora sa. La 19 ani,  cântăreşte doar 21 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Delcea cântăreşte 21 de kilograme la 19 ani
Irina Delcea cântăreşte 21 de kilograme la 19 ani

Irina Delcea, o adolescentă de 19 ani din comuna doljeană Caraula, trăieşte de un deceniu un calvar. Cântăreşte 21 de kilograme şi a fost diagnosticată cu marasm nutriţional şi anorexie nervoasă. A refuzat să se mai alimenteze normal după ce i s-a născut o soră.

O tânără din comuna doljeană Caraula cântăreşte doar 21 de kilograme la vârsta de 19 ani. Adolescenta n-a mai luat în greutate de la 9 ani, din momentul în care familia ei s-a mărit şi a venit pe lume o soră. A refuzat să mai mănânce şi să mai bea apă zile întregi, iar medici i-au pus un diganostic sumbru: marasm nutriţional şi anorexie nervoasă. Este o tulburare psihică gravă declanşată de un stres intim generat de faptul că tânăra s-a simţit marginalizată şi nedorită de familie. A fost modul în care a protestat şi a dorit să atragă atenţia asupra ei.

„Sunt un tată disperat şi nu ştiu ce să mai fac să-mi salvez fiica. Am fost cu ea la zeci de medici, dar nimeni nu a reuşit s-o vindece. Are 19 ani şi 21 de kilograme, iar doctorii mi-au spus că oricând poate să facă un stop cardio-respirator şi să moară. Acest calvar a început în urmă cu 10 ani când familia s-a mărit, când s-a născut fiica mea cea mică. Irina s-a simţit abandonată şi a început să refuze să mai mănânce şi să îşi facă singură rău. Are numeroase crize, iar eu am ajuns la capătul răbdării. Mă doare sufletul să o văd aşa şi să nu o pot ajuta absolut deloc“, a spus Ion Delcea, tatăl Irinei.

Irina Delcea


Irina, alături de tatăl Ion Delcea FOTO Andreea Mitrache

Singurul caz de anorexie din Dolj

Tânăra de 19 ani care cântăreşte 21 de ani de kilograme suferă de o boală psihică manifestată prin repulsie faţă de alimente şi pierderea totală a poftei de mâncare. „Anorexia nervoasă este o tulburare de alimentaţie care poate fi declanaşată şi de o serie de factori cognitivi psihici, iar apariţia unui nou frate poate să fie un astfel de factor. Sunt situaţii în care copilul nu înţelege care este impactul psihologic al venirii pe lume al celui mic. Dacă nu este explicat lucrul acesta se poate ajunge într-o stare de depresie care să atragă după sine refuzul de a se alimenta, într-o primă fază, pentru a atrage atenţia, însă ulterior să se transforme într-o tulburare de alimentaţie. Dacă se intervine imediat cu program terapeutic corespunzător problema poate fi depăşită. Din evidenţele noastre, este singurul caz de anorexie nervoasă din judeţul Dolj“, a spus Claudia Măciucă, psiholog în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj.

VIDEO

Irina Delcea suferă de anorexie nervoasă de 10 ani

Nevoită să renunţe la şcoală

Irina povesteşte că îşi doreşte să depăşească coşmarul, dar că până acum n-a reuşit. Pe data de 17 mai trebuie să meargă la un spital din Timişoara şi este convinsă că are şanse la o viaţă normală. „Îmi place să mă plimb şi să fiu în mijlocul oamenilor. Pe tatăl meu îl iubesc cel mai mult pentru că el a fost tot timpul alături de mine şi de fiecare dată m-a încurajat. Datorită lui am putut să merg mai departe. Din cauza bolii am fost nevoită să renunţ la şcoală, iar acest lucru m-a afectat foarte mult“, a povestit tânăra de 19 ani.
 

Irina Delcea


Irina, alături de sora mai mică

„Mă doare sufletul când are crize“

Ion Delcea a povestit cu lacrimi în ochi că uneori fiica lui de 19 ani îşi doreşte ca acest calvar să se termine odată pentru totdeauna. I se rupe sufletul în momentul în care aude din gura Irinei că vrea să moară. „Este dureros să auzi astfel de cuvinte spuse de copilul tău. Este o poveste tristă de viaţă, dar adevărată. Mai dureros este că eu ca şi tată nu pot să fac nimic. Îi demonstrez în fiecare zi că o iubesc şi i-am spus că, pe lângă faptul că sunt tatăl ei, sunt şi cel mai bun prieten al ei. Mă doare sufletul când are crize şi nu vrea să mănânce absolut nimic. Singură îşi provoacă aceste crize şi refzuă să se mai alimenteze. În ultima perioadă sunt mai dese şi mă îngrozeşte faptul că poate să păţească ceva“, a mai spus bărbatul.

Irina Delcea


Familia Delcea luptă pentru ca Irina să scape de boala nervoasă

Irina a ajuns de nenumărate ori la Spitalul Judeţean din Craiova deshidratată după ce a refuzat să se mai alimenteze. Medicii i-au acordat primul ajutor şi au perfuzat-o, după care au trimis-o acasă, imediat ce reuşeau s-o pună picioare. Este singurul lucru pe care îl poate face.

„Fiica mea a mai rămas doar cu trei dinţi în gură la 19 ani. Din cauză tratamentelor pe care le-a urmat în cei 10 ani a ajuns astfel. Riscă să facă blocaj renal. Mi-a spus că îi este teamă să mănânce. S-a izolat de noi şi a început să vomite, să îşi bage mâinile pe gât şi să îşi provoace singură greaţă“, a spus Mioara Delcea, mama tinerei de 19 ani.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite