Regulile nescrise ale şoferilor. Ce semne folosesc conducătorii auto pentru a comunica unii cu ceilalţi în timpul mersului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

După ce îşi iau carnetul de conducere, şoferii începători învaţă care sunt semnele pe care şi le fac în trafic conducătorii auto şi ce reprezintă ele. Expresiile folosite prin intermediul staţiilor trebuie şi ele învăţate

Dacă eşti şofer, obligatoriu trebuie să ştii limbajul codificat folosit în trafic de către conducătorii auto. Altminteri, nu ştii de ce şoferul din faţa ta face flash-uri sau de ce pune maşina pe avarii. Iată care sunt cele mai importante semnale utilizate în trafic.

Semnal dreapta 
 

Dacă observi că şoferul din faţa ta semnalizează dreapta şi merge foarte încet, înseamnă că poţi să depăşeşti.

Semmnal stânga
 

Dacă observi că şoferul din faţa ta semnalizează stânga, înseamnă că te avertizează să nu îl depăşeşti, să rămâi obligatoriu în spatele maşinii sale pentru că din sens opus vine un alt vehicul.

Flash-uri succesive de pe contrasens
 

Când vezi că şoferii care vin din sens opus îţi fac flash-uri consecutive înseamnă că urmează să te întâlneşti cu un echipaj de poliţie.

Flash scurt
 

Pentru a nu-i deranja pe ceilalţi participanţi la trafic, noaptea trebuie să foloseşti faza scurtă atunci când apare o maşină de pe contrasens. În situaţia în care maşina din faţă îţi dă un scurt flash, e semn că te roagă să închizi faza lungă. Dacă tu însă ai faza scurtă şi poate din anumite motive deranjezi (farurile sunt prea puternice, orientate prea mult în sus), reconfirmi celuilalt şofer că de fapt circuli regulamentar dându-i, la rândul tău, un flash.

Scurte avarii 
 

Dacă ai ajutat un şofer să te depăşească, i-ai acordat prioritate, el îţi va spune "mulţumesc" folosind avariile scurte. Tu poţi să-i răspunzi "cu plăcere" dând un scurt flash.

  

Avarii prelungite
 

În cazul în care maşina din faţa ta are avariile puse, înseamnă că în trafic este o problemă şi trebuie să încetineşti. Obligatoriu, trebuie să pui şi tu maşina pe avarii pentru a-l avertiza, la rândul tău, pe conducătorul din spate.

Acestea sunt doar câteva din semnele folosite de şoferii aflaţi în trafic.
 

În plus, există un limbaj codificat şi atunci când conducătorii auto folosesc staţiile cu ajutorul cărora pot afla unde sunt amplasate radarele, locaţiile unde poliţia efectuează controale, unde sunt blocaje etc. 


Iată care sunt cele mai folosite expresii:


„Veioză“ - radar; „Licurici“ - poliţist pe motocicletă; „Economie“ - carburant în plus; „Baraj“ - filtru de poliţie rutieră; „Cartel“ - filtru de poliţie rutiera + RAR (+ jandarmi sau trupe speciale); „Big brother“ - camere fixe cu radar; „Pozar“ - poliţist cu radar; „Pantera Roz“ - autovehicul care ridica maşini parcate în locuri nepermise; „omida“ - tir.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite