Poliţistul care a învins în lupta cu sistemul. Valentin Popa a fost sancţionat de şefi că şi-a făcut datoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul din Balş a fost sancţionat că a prins un om al legii care plasa bani falşi
Poliţistul din Balş a fost sancţionat că a prins un om al legii care plasa bani falşi

Subcomisarul Valentin Popa a arestat anul trecut un alt poliţist care folosea bani falşi. În loc să fie recompensat, Popa a primit o mustrare, dar a dat în judecată IPJ Olt. Recent, justiţia i-a făcut dreptate şi i-a anulat evaluarea proastă dictată de şeful lui.

La sfârşitul anului 2011, Valentin Popa, din Balş, a primit un telefon de la soţia lui, care îl anunţa că un bărbat vrea să plătească cu bani falşi la magazinul unde aceasta lucra. Poliţistul se afla la serviciu, a plecat imediat la faţa locului şi a reuşit să pună mâna pe infractor, care, culmea era tot om al legii. Drept „mulţumire“, Valentin Popa nu a fost avansat, ci a primit o mustrare scrisă de la şeful Poliţiei Balş. 

„Şeful meu mi-a dat atunci calificativul nesatisfăcător, pe motiv că am plecat din post fără să anunţ. Mai apoi, eu am dat în judecată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt, iar în luna decembrie am câştigat anularea fişei de evaluare“, a precizat Valentin Popa.

Într-adevăr, în luna decembrie 2012, magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au dat câştig de cauză subcomisarului Valentin Popa. „A fost respins recursul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt, iar instanţa a decis să anuleze fişa de evaluare. IPJ Olt are obligaţia să treacă din nou la evaluarea lui Valentin Popa. Sentinţa este definitivă“, a spus Liviu Mîndrilă, din cadrul Biroului Relaţii Publice şi Informare al Curţii de Apel din Craiova.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, susţine în continuare că Valentin Popa nu şi-a făcut treaba în cei 10 ani de activitate, iar din această cauză a primit calificatul nesatisfăcător. „Că a prins el un bărbat care plasa bani falşi nu este mare lucru. Cu o floare nu se face primăvară. El a fost şoferul meu, iar în perioada aceea plimba doar un baston prin oraş. Să facă ce vrea, nu mă intresează. Poate să mă reclame cât vrea. Au avut loc controale peste controale aici. Şi dacă a câştigat anularea fişei de evaluare, care este problema?“, a spus Şotea.

„Iubesc uniforma de poliţist“

Între timp, Constantin Dumitrescu, din Slatina, poliţistul care a vrut să plaseze bani falşi, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare. Subcomisarul Valentin Popa, din cadrul Poliţiei Balş, este mulţumit că, în sfârşit, i s-a făcut dreptate. „Nu am mai putut fi avansat de la gradul de subcomisar la gradul de comisar, pentru că am primit atunci calificatul nesatisfăcător. Vreau să îmi fie plătite şi toate drepturile din urmă. Mă bucur că am câştigat procesul. Este o dovadă că eu nu am greşit cu nimic. Iubesc uniforma de poliţist şi sunt mândru că o port“, a mai spus omul legii.

Poliţistul a mai avut şi alte lupte cu sistemul. Numele lui este implicat şi într-un alt scandal, alături de un personaj care deja a devenit celebru: Gheorghe Barbu, omul legii acuzat de viol şi înjunghiat de o colegă. Înainte de acest incident, Popa, coleg cu comisarul-şef Gheorghe Barbu, a atras atenţia în mai multe rânduri că acesta se ocupă cu lucruri ilegale. „Au fost dosare care ar fi trebuit să ajungă de mult timp în instanţă, însă erau ţinute în birourile şefilor. Era normal ca eu să mă interesez şi să văd ce se întâmplă. De fiecare dată primeam acelaşi răspuns: să stau în banca mea. În momentul în care am avut curajul să spun lumii ce se petrece la poliţia din Balş, am fost sancţionat. Au crezut că astfel îmi vor închide gura“, mai spune Popa. 

I-a scris ministrului

Valentin Popa a mai povestit că a vrut să afle şi fostul Ministru de Interne ce se petrece la Poliţia din Balş şi i-a trimis o scrisoare, în septembrie 2012. Sesizarea poliţistului viza faptul că în cadrul Poliţiei Balş se petrec lucruri necurate. Mircea Duşa a trimis imediat la Balş corpul de control, în perioada 20 noiembrie - 6 decembrie. Nouă poliţişti, dintre care doi cu funcţii de conducere, au primit atenţionări. Toţi sunt cercetaţi pentru mangement defectuos şi lipsă de reacţie în combaterea infracţionalităţii stradale. Printre persoanele denunţate de subcomisarul Popa fac parte Ion Şotea şi Gheorghe Barbu. „Am ştiu că doar aşa la Balş lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Am încercat să schimb ceva, dar din păcate nu am reuşit mare lucru“, a  mai declarat Popa, poliţistul sancţionat că şi-a făcut datoria.

Scandalul poliţistei Melania

Conducerea Poliţiei Balş este târâtă în momentul de faţă într-un mare scandal. Poliţista Melania Renghea l-a înjunghiat pe data de 26 decembrie 2012 pe Gheorghe Barbu, pe motiv că a violat-o. Poliţista a depus plângere la sediul DIICOT Craiova, iar nume mari din Poliţie sunt amintite în declaraţia femeii. 

„A fost depusă plângere pentru viol şi şantaj împotriva comisarului-şef Gheorghe Barbu. Melania Renghea a reclamat faptul că Barbu a constrâns-o să întreţină raporturi sexuale cu el, dar şi cu şeful lui - Ion Şotea şi cu şeful Inspectoratului de Poliţie Olt - Ion Voicu. A fost depusă o plângere şi împotriva prim-procurorului Laurenţiu Turcin de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş“, a declarat Adrian Glugă, procuror-şef în cadrul DIICOT Craiova.      

Poliţista care l-a înjunghiat pe comisarul-şef din cadrul Poliţiei Balş este acuzată de  tentativă de omor. Femeia a fost externată din spital şi este cercetată în stare de libertate. „Gheorghe Barbu este coşmarul vieţii mele. Mai multe femei au fost violate de el, dar se tem să vorebască“, a  spus Melania Renghea.    

Valentin Popa, subcomisarul din Balş care a fost sancţionat că a prins un om al legii care încerca să plaseze bani falşi, este şi el cercetat de Inspectoratul General al Poliţiei Române. „Sunt acuzat că am stricat imaginea Poliţiei prin dezvăluirile pe care le-am făcut în mass-media. Urmează să fiu audiat la sediul Inspectoratul General al Poliţiei Române“, a încheiat poliţistul.         

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite