Ne-am obişnuit cu statul la coadă! Doar 35% dintre firmele doljene au depus declaraţiile unice online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 35 la sută dintre contribuabilii din Dolj au depus declaraţiile aferente lunii trecute online, majoritatea acestora fiind firme mijlocii, susţine conducerea Fiscului. Patronii spun însă că facilitatea nu a fost promovată nici măcar de funcţionarii de la ghişeele Administraţiei Financiare.

Încercarea conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj de a impune firmelor din judeţ depunerea online a declaraţiilor fiscale, în special a celei unice, s-a soldat cu un eşec răsunător. Potrivit responsabililor de la Fisc, luna trecută doar 35 la sută dintre agenţii economici din judeţ au decis să facă pasul spre modernizare. „Au fost 4.000-4.300, adică 35-37 la sută, în condiţiile în care în ultimele şase luni am tot promovat această măsură“, a spus Eugen Călinoiu, directorul DGFP Dolj. Acesta susţine că, dacă în cazul contribuabililor mijlocii, măsura a fost adoptată rapid, la firmele mici există mari probleme.

„Sunt şi agenţi economici mici care preferă să depună prin terţe persoane cu foarte mult timp liber la dispoziţie. Ne trezim de multe ori în ultima zi cu o persoană care vine să depună declaraţii pentru 50-100 o dată. Pentru noi nu e benefic pentru că blochează sistemul“, a mai spus şeful Fiscului doljean. După data de 25 iulie, depunerea Declaraţiei unice 112 online va deveni obligatorie pentru toţi angajatorii, însă nu există sancţiuni, iar reprezentanţii Fiscului susţin că vor fi primite declaraţiile şi pe suport de hârtie.

Promovare zero la ghişeu

Dacă din punctul de vedere al şefilor de Fisc, funcţionarii instituţiei nu au mai prididit cu promovarea facilităţii acordate contribuabililor, la ghişeu lucrurile stau exact pe dos. „La mine se depun toate declaraţiile. Acuma să vedem de luna viitoare dacă mai primim Declaraţia unică pe hârtie, cred că numai online se va depune“, a spus funcţionara de la ghişeu, contrazicându-l pe şeful său.

Află ce spun patronii firmelor dar şi ce declaraţii pot fi depuse online astăzi, din "Adevărul" de Oltenia!

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite