Mănânci pe fugă la birou? De ce acest obicei te poate îmbolnăvi de diabet sau de ulcer - nutriţioniştii explică cum poţi, totuşi, mânca sănătos la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii îi avertizează pe cei care s-au obişnuit să nu ia pauze de masă, ci să mănânce în fugă pe birou, în faţa calculatorului, că acest obicei le poate afecta foarte grav sănătatea. Printre bolile care ne pândesc sunt diabetul, gastrita sau ulcerul.

Specialiştii au precizat că în momentul de faţă o treime din salariaţii din România iau prânzul pe fugă sau în faţa calculatorului. Majoritatea din cauza programului încărcat la locul de muncă nu înţeleg cât este de important să beneficiezi de o jumătatede oră de pauză.

„Persoanele care lucrează la birou preferă să mănânce în faţa calculatorului. Puţini ştiu că acest lucru duce la acumularea de kilograme, iar pe termen lung la dezichilbre alimentare. În momentul în care au o pauză de masă dau fuga la un fast food, îşi cumpără ceva la pachet şi se reîntorc în faţa calculatorului. Majoritatea de cele mai multe ori sar peste masa de prânz. Este foarte important ca în fiecare zi să reuşim să avem o pauză de o jumătate de oră pentru a putea avea rezultate pozitive la locul de muncă. Discuţiile cu colegii de serviciu te ajută la limpezirea minţii“, a spus Iuliana Mateescu, nutiţionist.

Dezavantajele prânzului în faţa calculatorului

Nutriţioniştii sunt de părere că majoritatea angajaţilor care mănâncă în faţa calculatorului nu sunt atenţi asupra alimentelor pe care le consumă şi într-un timp foarte scurt acumulează kilograme în plus.

„În prmul rând în momentul în care apare o problemă la serviciu, iar mâncarea începută este lăsată la o parte timp de o oră sau două există riscul să se altereze.  Oamenii care au un astfel de obicei nesănătos nu sunt niciodată atenţi la ce mănâncă şi mai ales cât mănâncă. O astfel de practică poate duce la apariţia unor boli cronice precum, diabetul, gastrita sau ulcerul. Ba mai mult, prânul în faţa calculatorului nu este deloc igenic. Oamenii sunt expuşi la numeroase bacterii“, a mai declarat Iuliana Mateescu, nutriţionist.   

Spaţii amenajate pentru salariaţi

Psihologii sunt de părere că metoda fără pauză îi izolează pe angajaţi, iar astfel acceptă doar socializarea la distanţă. „Forma de socializare este în regulă până nu devine în exces la locul de muncă. Este bine să avem parte de o jumătate de oră de pauză la locul de muncă deoarece ne conferă o stare de bine şi putem să mergem mai departe. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă exista posibilitatea să apară unele afecţiuni psihice. Salariaţii trebuie să înţeleagă un singur lucru: este important să iasă din mediul virtual în care se afundă fără să îşi dea seama. La locul de mucă ar trebui să fie amenjate locuri speciale în care se poate lua masa“, a povestit psihologul George Vîlceleanu.

Patru motive pentru a nu mai lua prânzul în faţa calculatorului:

-Majoritatea angajaţilor care mănâncă în faţa calculatorului nu procesează corect cantitatea de alimente pe care o consumă.

 -Salariaţii consumă întreaga zi alimente care îngraşă.

-Puterea de concentrare la locul de muncă este mai scăzută. Este important să te ridici măcar o jumătate de oră de la birou şi să faci o mică plimbare. Poate fi o sursă de inspiraţie pentru cei care au sarcini ce implică creativitate la locul de muncă.

-Pierzi momentele de socializare cu colegii. Este important să consolidăm relaţiile profesionale cu angajaţii companiei. Conform unui studiu în 90% dintre cazuri beneficile socializării sunt similar cu cele ale sportului.

Majoritatea angajaţilor recunosc că s-au obişnuit să mănânce în faţa calculatorului chiar dacă ştiu că nu este deloc sănătos. „Eu lucrez în domeniul IT şi am foarte multă treabă. Nu îmi permit să fac zilnic câte o pauză de o jumătate de oră la locul de muncă. Recunosc că sunt zile în care mă simt epuizat, dar nu am ce să fac. Pentru noi fiecare minut este important. Sunt atent la ce mănânc şi îmi pregătesc prânzul de acasă“, a precizat Ionuţ Toma, angajat în cadrul unei comanii IT.

Sfaturi pentru un prânz sănătos în faţa calculatorului:

-Pregăteşte prânzul de acasă. Ai posibilitatea să îţi alegi alimentele pe care vrei să le consumi. De preferat sunt salatele. Produsele gata preparate sunt bogate în grăsimi.

-Păstrează întodeauna biroul curat. Întodeauna trebuie să ai la îndemână şerveţele dezinfectante pentru a curăţa biroul. Pe tastaură, mouse sau telefon sunt cele mai multe bacteria.

-Protejează mâncarea de bacterii, iar de fiecare dată aşează un şerveţel pe birou.

-Nu renunţa la grăsimi şi carbohidraţi. Trebuie să ai la îndemână pe biroul tot timpul fructe proaspete.         

Mai citeşte şi

Ce mâncăm când suntem la serviciu. Pauza de masă a devenit în ultima vreme o parte a zilei de muncă pe care majoritatea oamenilor au început să o ocolească. Nu din comoditate, ci pur şi simplu din lipsă de timp, iar criza economică din ultimii ani şi-a adus din plin contribuţia la această stare de fapt.

Obiceiurile alimentare ale angajaţilor români. Câţi bani şi cât timp alocă un român pentru masa de prânz la birou şi ce alimente alege. Obiceiurile alimentare sănătoase sunt poarta spre o stare de sănătate mai bună şi pot preveni afecţiuni cronice precum hipertensiunea, diabetul sau bolile cardiovasculare. În mediul alert al zilelor noastre, pauza de prânz reprezintă o oră de repaos necesar, o ocazie de relaxare şi relaţionare la locul de muncă.






   
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite