Lia Olguţa Vasilescu, despre acuzaţiile de plagiat: „Dacă scrii un comentariu la «Doina», nu ai voie să citezi versuri, că îl plagiezi pe Eminescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a făcut refertatul de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat cu titlul „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“, sustinută de primarul Craiovei.

În teza de doctorat susţinută de Lia Olguţa Vasilescu apar formulări preluate identic sau aproape identic de autoare din lucrări care nu îi aparţin, dar şi anumite citate fără localizarea sursei.   

În teza de doctorat  „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“, majoritatea textului din capitolul 3 constă în reformulări ale textului iniţial al lui Pareto de tip propoziţie cu propoziţie, fiind foarte rare sintetizări de paragrafe sau subcapitole, se precizează în raportul întocmit.

Comisia de Etică a Universităţii a cerut un referat de expertiză privind suspiciunea plagiat în cazul tezei de doctorat a primarului Craiovei. Tot în teza „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne“, realizată de Olguţa Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, majoritatea textului din capitolul 3 constă în reformulări ale textului iniţial al lui Pareto de tip propoziţie cu propoziţie, fiind foarte rare sintetizări de paragrafe sau subcapitole. În plus, capitolul 7 se găseşte în totalitate pe internet, fără a se putea stabili autorul textului respectiv“,, se arată în raportul comisiei.   

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că teza de doctorat este 100% originală. „Am primit referatul de „plagiat“, semnat de o persoana, nu de două cum prevăd normele şi de un comic total. Se insistă pe faptul că am plagiat un întreg capitol de pe internet, deşi am demonstrat în faţa presei că sursa de pe internet nu e autor necunoscut, ci sunt chiar eu şi pe paragrafe „preluate“ din Pareto. Lucrarea fiind, evident, despre Pareto. Ca şi cum, dacă scrii un comentariu la „Doina“, nu ai voie să citezi versuri, că îl plagiezi pe Eminescu. În plus, dincolo de multe alte gafe, se spune, de exemplu, că nu l-am menţionat în bibliografie pe Pio Rajna, în condiţiile în care l-am amintit în lucrare doar ca fiind unul dintre cei care frecventau aceleaşi cercuri sociale ca Pareto, dar nu am preluat nimic din el. Nici nu aveam ce, că persoana nu era sociolog, ci doar vedetă a vremii. Concluzia: fie nu a citit lucrarea, fie e ingramadită rau. De cercurile politice ale vremurilor noastre. Daca eu vă spun ca va fi festival... Mai studiaţi copii, poate mai invăţaţi şi voi câte ceva”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite