FOTO Un dascăl doljean a scuturat istoria de praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de piese, de la covoare şi costume populare, până la cărţi bisericeşti, straie preoţeşti şi monede vechi fac istorie în comuna Celaru din judeţul Dolj. De „Vetre strămoşeşti“ se îngrijeşte nu un muzeograf de meserie, ci un profesor de matematică, afl at acum la pensie.

De cum ajungi în satul Marotinu de Jos, din comuna doljeană Celaru, auzi numele lui Victor Ancuţa, un bătrânel plăpând, pentru care viaţa s-a împărţite între familie, şcoală şi muzeu. De acesta din urmă şi-a legat numele acum câteva decenii, când îşi lua în primire catedra de matematică şi era decis să rămână în mintea şi sufletul copiilor aşa cum învăţase de la dascălii săi, ca un mentor care formează caractere şi se implică în şlefuirea educaţiei celor mici.

image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO 

I s-a părut mai mult decât potrivit să ducă mai departe efortul făcut cu mult înaintea sa de învăţătorul Marin Georgescu, de a-i face pe localnicii de toate vârstele martorii istoriei neamului şi curgerii timpului. A preluat piesele de muzeu strânse una câte una de învăţător şi soţia sa, Zenobia, şi s-a decis să le înmulţească şi să le aducă sub acoperişul unei instituţii cu ţinută, de care să fie mândrii oamenii locului. Avea euforia tinereţii şi ambiţie cât să mute munţii din loc.

„Nu ştiu dacă cineva dă un ban pe tot ce este aici, eu însă dau o viaţă“, îşi începe profesorul Ancuţa povestea. Îşi aminteşte că a adus obiectele în actualul sediu, o clădire în care la parter funcţionează o grădiniţă, cu 22 de căruţe. Era în forţă şi n-a fost o problemă să care cu braţele chiar şi piesele de mari dimensiuni, iar curiozitatea de a le vedea aşezate într-o cronologie şi un context cerute de orice muzeu l-a pus cu burta pe carte.

image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO

A vrut să  ştie, atât cât a fost omeneşte cu putinţă, câte ceva despre f iecare piesă în parte, pentru ca vizitatorii să aibă parte şi de cunoaştere şi învăţare, nu doar de alint al ochiului, atunci când traversează încăperile muzeului. A făcut Asociaţia „Oameni ai acestor locuri“, iar muzeul l-a botezat „Vetre strămoşeşti“.

Rămâi craiova.adevarul.ro pentru a vedea o GALERIE FOTO cu muzeul din comuna Celaru. Cumpără ziarul „ads“ Craiova pentru a afla toată povestea pieselor din muzeul doljean. Publicaţia se găseşte la toate chioşcurile de ziare din Cetatea Banilor şi costă 1,4 lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite