Fermierii din Dolj pot accesa fonduri europene pentru sisteme de irigații cu panouri fotovoltaice

0
Publicat:

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a inaugurat sâmbătă, 27 mai 2023, în localitatea Bechet din Dolj un program-pilot de irigare prin picurare, cu independență energetică, pentru culturi de legume și cartofi.

Petre Daea în Bechet, Dolj FOTO Ana Popescu
Petre Daea în Bechet, Dolj FOTO Ana Popescu

Conform fermierilor care deja au făcut această investiție, costul se ridică la 8.000 de euro, dar banii merită, spun ei, pentru că se va reduce cu 60% cheltuiala pentru combustibil.

Pe timp de vară avem mari probleme cu apa. La noi în zonă e căldură mare și scade pânza freatică. Suntem foarte mulțumiți de această investiție, Nu mai stăm să deschidem robinetul, nu mai stăm să udăm și câștigăm mult timp. Am dat 8.000 de euro pe tot ceea ce se vede, panouri, baterii, butoaie, senzori. Deocamdată suntem mulțumiți", a declarat Petrică Mogodeanu, fermier.

Potrivit datelor prezentate de Daea, obiectivul acestui program este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi, iar condiţiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă. 

Ministrul Agriculturii a precizat că 40 de milioane de euro au fost alocați în Dolj pentru programul de irigare prin picurare cu independență energetică.

Petre Daea spune că nu întâmplător a ales Bechetul pentru acest program-pilot. Aici, în Oltenia, se află, după cum a afirmat ministrul, cel mai secetos loc din România. 

„Fără apă nu se poate face agricultură în România, nu se poate face producție în România, nu exista viață în România. Este factorul vital pe care trebuie să îl asigurăm indiferent unde ne aflam și indiferent ce culturi punem. Nu întâmplator am ales Bechetul, aici e polul secetei", a declarat ministrul Petre Daea. 

Bechet (Dolj) este oraș-port la Dunăre, al doilea port fluvial al județului, după Calafat. Se află la 70 kilometri sud de Craiova. Este totodată o localitate de frontieră cu Bulgaria, unde se poate trece cu bacul. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite