Cum ne ferim de toxiinfecţiile alimentare în perioada caldă. Sfaturile medicilor specialişti: atenţie la mâncarea cumpărată de la fast food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii susţin că numărul cazurilor de toxiinfecţii alimentare se dublează în perioada verii, iar majoritatea pacienţilor care ajung la spital consumă produse de tip fast food. Oamenii trebuie să ţină cont de anumite reguli pentru a putea preveni îmbolnăvirea.

Medicul gastroenterolog Iuliana Toma a declarat pentru Adevarul.ro că fructele şi legumele insuficient spălate, dar şi mâncarea alterată poate provoca toxiinfecţii alimentare. Simptomele în majoritatea cazurilor apar la câteva ore de la consumul produselor.

„Toxiinfecţia alimentară se manifestă prin dureri abdominale, febră şi o stare generală de deshidratare. Numărul cazurilor se dublează de fiecare dată în perioada verii. Oamenii trebui să înţeleagă că în lunile în care temperaturile depăşesc 30 de grade mâncarea de la fast food se poate contamina cu bacterii extrem de repede. Carnea, lactatele şi ouăle trebuie să fie păstrate la temperaturi de cel mult 5 grade“, a povestit medical Iuliana Toma.

Cum să eviţi toxiinfecţia alimentară

Specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să se uite de trei ori în momentul în care pun anumite alimente pe masă şi întotdeauna să acorde o atenţie aparte condiţiilor de depozitare a produselor, atâta acasă, dar şi la magazinele de unde le achiziţionează.

„Gravitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, dar cei mai predispuşi îmbolnăvirii sunt copiii care nu au sistemul imunitar format. Persoanele trebuie să se hidrateze cu apă plată şi supă strecurată, însă trebuiesc consumate în cantităţi mici şi la intervale scurte de timp. În cazul în care starea de greaţă persistă mai multe de două zile se pot administra  Motilium, Metoclopramid, Osetron, Emetostop, dar şi un dezinfectant intestinal, precum Furazolidon, Ercefuril, Normix, Nolicin. Pentru reducerea febrei este indicat Paracetamolul“, a precizat medicul internist Dan Mitroi.

Reguli pentru prevenirea toxiinfecţiei alimentare:

-Produsele alimentare ar trbui cumpărate din spaţiile înregistrate sanitar veterinare. Este important să fie expuse examenului veterinar şi sanitar.

- Toxiinfecţiile alimentare se datorează în 70% dintre cazuri din cauza consumului de produse lactate alterate. Astfel de produse determină imediat apariţia bolii.

- Toate alimentele trebuie să fie păstrate la temperature indicată pe ambalaj, iar mâncarea gătită trebuie păstrată în frigider în recipient acoperite.

- Fructele şi legumele trebuie să fie spălate înainte de a fi depozitate în frigider, dar şi înainte de a fi consumate.  

Medicii au mai declarat că pacienţii care sunt diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară trebuie să urmeze un regim alimentar timp de o săptămână, iar astfel tranzitul intestinal se va regla. În toată această perioadă nu au voie să consume iaurt, legume, fructe crude, cafea, alcool şi condiment. „Greaţa, vărsăturile, scaunele frecvente, durerile de cap şi febra nu trebuie ignorate, mai ales dacă cei acre au suferit toxiinfecţii alimentare sunt copii sau bătrâni. Oamenii trebuie să ştie că prin ingestie, bacteriile pătrund în organism, iar la câteva ore apar astfel de simptome, a mai spus Dan Mitroi, medic internist.

Care sunt alimentele care te pot îmbolnăvi de toxiinfecţie alimentară?

-Peştele proaspăt se poate altera la câteva ore după ce a fost prins.

-Majoritatea infecţiilor legate de consumul de ouă sunt cauzate de salmonella.

-Cartofii trebuie să fie spălaţi înainte de a fi consumaţi.

-Lactatele şi brânzeturile pot pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella sau Listeria.

-Îngheţata poate prezenta risc de contaminare cu listeria.

-Varza poate produse Salmonella şi E.Coli.

-Căpşunile, zmeura şi murele au un termen de valabilitate mic. Neapărat înainte să fie consumate trebuie spălate foarte bine.

Mai citeşte şi

Ce e de făcut în caz de toxiinfecţie alimentară. Pe lângă problemele cauzate de expunerea prelungită la soare, toxiinfecţiile alimentare completează lista afecţiunilor specifice verii. Care sunt simptomele, cum le poţi trata – toate aceste informaţii le poţi afla din materialul nostru.

Cele mai eficiente plante în caz de toxiinfecţii alimentare. Toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente vara, din cauza temperaturilor ridicate care favorizează înmulţirea germenilor




       

 
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite