Cum a ajuns o economistă anonimă şefă la ANAF pe „filiera Vâlcov“. Surse PSD: „Teodorovici a ţinut-o două ore la uşa lui pe această Mihaela. Nu reţinuse numele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din interiorul PSD susţin că Mihaela Triculescu, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, i-a fost „servită“ lui Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, de către Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Dăncilă. Prima conversaţie dintre Teodorovici şi Triculescu, arată aceleaşi surse, conţine o replică halucinantă.

CV-ul Mihaelei Triculescu (42 de ani), noul preşedinte al ANAF numit joi, 3 ianuarie, de premierul Viorica Dăncilă, nu este disponibil în prezent nici pe site-ul ANAF, nici pe cel al Ministerului de Finanţe.

Tânăra de profesie economist e născută la Craiova, dar reprezintă în mare parte o necunoscută chiar şi pentru liderii locali ai PSD, filiera politică prin care a fost propulsată la şefia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

Conform celor care o cunosc pe noua şefă de la ANAF, activitatea profesională a tinerei este departe de descrierea "economist cu vastă experienţă" pe care i-a făcut-o premierul Dăncilă.

În jurul anului 2011, Triculescu a ajuns director adjunct al Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj. În acea perioadă, potrivit unui raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Muncii, conducerea centrului a împărţit după bunul plac fonduri europene obţinute prin două proiecte strategice, derulate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Proiectele aveau ca scop iniţial instruirea şi consilierea şomerilor din Dolj, Harghita şi Caraş-Severin şi erau dezvoltate în parteneriat cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă din aceste judeţe.

Ulterior, în 2014, Triculescu, care a absolvit Faculatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova, a ajuns, "la recomandarea unui lider PSD cu influenţă mare", şefă a compartimentului financiar contabil al Servicii Publice SRL Cârcea, societatea aflată în subordinea Primăriei Cârcea, o localitate bogată, situată în zona metropolitană a Craiovei, la aproximativ 20 de kilometri.

Potrivit Newsweek, în intervalul 2014-2016 Mihaela Triculescu a picat de cinci ori examenul oral pentru ocuparea funcţiei de inspector în cadrul ANAF.

Tot din 2014 până în prezent, Triculescu a înfiinţat mai multe firme, însă modul în care le-a administrat ridică semne de întrebare.

Pe de altă parte, Triculescu a fost asociată într-una dintre firme cu Adriana Cotel, cea care în octombrie 2018 a fost numită şefă a Agenţiei Naţionale a Medicamentului, printr-o decizie surprinzătoare şi controversată. Mai multe canale media au scris la vremea respectivă că Adriana Cotel este legată printr-o prietenie veche de Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Dăncilă, cel pe care sursele din interiorul PSD îl indică şi în spatele numirii lui Triculescu la şefia ANAF.


Triculescu şi Cotel au preluat la începutul lui 2018 o firmă pe care proprietarul a vrut s-o lichideze fiindcă nu putea să justifice în jur de 200.000 de lei pe care-i păstra în propria locuinţă şi în conturile personale.  Firma se numea Tansof SRL Prunet, iar Triculescu şi Cotel au preluat societatea şi i-au schimbat denumirea în Inspire General SRL. Au mutat sediul social în satul Almaj din judeţul Dolj şi au schimbat domeniul principal de activitate în “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similară”.

Pe 31 octombrie 2018, Adriana Cotel a fost numită la şefia Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Imediat, în noiembrie 2018, cele două partenere (Triculescu şi Cotel) s-au retras din Inspire General, acţionar majoritar devenind Răzvan-Mihai Trifan, un apropiat al Mihaelei Triculescu. Numele acestuia apare şi într-o altă firma la care noua şefa ANAF a renunţat tot în noiembrie 2018: Perfect Balance Profesional SRL.

"La Cârcea a ajuns prin primarul Pupăză (n.r. - edilul PSD al localităţii). Cu el a vorbit un lider PSD cu influenţă mare şi a primit funcţia. Ca economist, nu are nici pe departe «o vastă experienţă», aşa cum se menţionează în comunicatul Gruvernului. În septembrie 2016 şi-a deschis propriul cabinet de insolvenţă, însă nu se poate lăuda că «în ultimii 3 ani», care sunt de fapt 2, «a asigurat managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii», aşa cum se susţine în acelaşi comunicat. Experienţa în cei doi ani ca practician în insolvenţă se rezumă la câteva firme mici al căror obiect de activitate a fost în mare parte comerţ cu amănuntul, ăsta e adevărul. Este o tipă ambiţioasă, muncitoare, cu mult, mult tupeu. Nu se lasă până când nu face ce-şi propune", a declarat un fost colaborator al Mihaelei Triculescu.

Liderii PSD din Dolj ridică din umeri în privinţa Mihaelei Triculescu. „Nu a tras sforile la noi, nu o ştim, n-am văzut-o în viaţa noastră. În altă parte trebuie să căutăţi, la vreo 50 de kilometri de Craiova“, a declarat unul dintre aceştia. 

Aceleaşi surse din interiorul PSD arată că inclusiv Ministrul Finanţelor ar fi fost luat prin surprindere când s-a trezit cu Mihaela Triculescu la uşa biroului său. "Nu ştiu cine este Triculescu. Ulterior am aflat că, înainte de Crăciun, ministrul Teodorovici a ţinut-o pe această Mihaela 2 ore la uşa lui. Nu reţinuse numele pe care i-l spusese Vâlcov. Duduia a intrat până la urmă şi i-a spus: «Eu trebuie să fiu la ANAF!». Mai mult nu ştiu", a declarat unul dintre liderii PSD Dolj, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Se pare că întâlnirea dintre Triculescu şi Teodorovici ar fi avut loc imediat după ce Ministrul Finanţelor a susţinut împreună cu Darius Vâlcov o conferinţă de presă pe tema ordonanţei „taxelor pe lăcomie“. Conferinţa a avut loc înainte de Crăciun, pe data de 21 decembrie 2018, la Palatul Victoria.

Craiova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri