Craiova:Cornel Naidin a descoperit zeci de peşteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Naidin a scormonit mereu după informaţii
Cornel Naidin a scormonit mereu după informaţii

Fascinat de speologie, nu poate trăi mai mult de o lună departe de inima munţilor, fără căutările din adâncuri care i-au adus de cele mai multe ori bucuria unor descoperiri spectaculoase.

Micuţ de statură, cu ochi vii şi parcă puşi mereu pe şotii, Cornel Naidin te convinge imediat că este un bun exemplu despre ce poate face o pasiune dintr-un om. Sunt deja mai bine de douăzeci de ani de când tot bate drumurile Munţilor Vâlcan în căutare de noi peşteri şi n-ar renunţa în ruptul capului la această „apucătură“. Deşi nu este şcolit în speologie, ştie totul despre această ştiinţă.

Cornel Naidin

Acum, când trage linie, constată că sunt mai bine de 30 de peşteri pe care le-a descoperit. În vremea studenţiei nu bănuia o clipă că dragostea pentru munte se va transforma în iubire pentru peşteri. După terminarea facultăţii, când a devenit cercetător la Şimnic, a început să prindă gustul explorărilor prin munţi. Prima peşteră în care a intrat a fost Ialomicioara. „Frumoasă şi interesantă. Am văzut-o ca pe o curiozitate, nu ca pe o chemare“, mărturiseşte speologul, căruia vestita Peşteră a Urşilor i-a dat senzaţia că vizitează un muzeu.

Peştera Bolii i-a venit de hac

„Avea ceva ciudat la intrare, pe peretele din dreapta, galerii foarte strâmte prin care ne-am învârtit cam o o oră, parcurgând doar vreo 200 de metri“, descrie Naidin momentul în care a devenit curios să afle ce se ascunde prin galerii.
Acum 25 de ani, se desprindea de Clubul Pelendava, cu care făcea drumeţie şi turism montan, şi împreună cu câţiva prieteni, a format Vulcan Craiova. Anual mergeau la concursul Speosport. A fost perioada în care l-a cunoscut pe Cristian Lascu, actualul director de la National Geographic România. „Cum a auzit că suntem din Bănie, m-a luat de guler, supărat că nu ştiu ce ispravă făcuseră alţi craioveni printr-o peşteră“, îşi aminteşte amuzat păţania care i-a mai adus un prieten.


A scormonit mereu după informaţii

Cornel Naidin

Având structură de cercetător, a adunat informaţii de la localnici, de la vânători, de la ciobanii care mergeau pe cărări necunoscute de alţii şi, ajutat de propriile simţuri, a dat peste minunea de pe Valea Sohodolului, căreia i-a zis Peştera Floriilor. A descoperit-o în ziua de Florii, iar ce a găsit înăuntru a venit să completee numele de botez.„Este foarte frumos concreţionată, cu stalactite, stalacmite, domuri, baldachini, bazinaşe. Am descoperit-o în 1992 şi mi-a luat zece ani să îi găsesc şi continuarea. Explorasem 750 de metri şi se termina brusc“, povesteşte Cornel Naidin, olteanul căruia i se năştea primul copil când el era în munţi, care a sărbătorit nu doar Revelioane în peşteri, ci şi Ziua Naţională a României. De altfel, Avenul Deni din Bâlta poartă numele fiicei sale, Denisa. Şi-a botezat băiatul cu numele marelui geolog Horia Mitrofan şi spune că descoperă peşterile radiestezic, simte când se apropie de o nouă descoperire.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite