Craiova: PORTRET / Emilia Nicoleta Mirea, olimpică de top la naţionala de spaniolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dialogul cu ea este un schimb continuu de idei, de opinii atent formulate, pe care le rosteşte doar după ce le trece printr-un filtru serios al raţiunii.

Povesteşte cu atâta natureleţe despre performanţele ei şcolare, încât la un moment dat ajungi să crezi că este o stare firească a lucrurilor. Nu bravează nicio clipă şi nici nu dă de înţeles că ar fi altfel decât alţi tineri de vârsta ei, pentru faptul că de trei ani încoace s-a aflat pe podiumul Olimpiadei Naţionale de Limbi Romanice, la bilingv spaniolă, în ultimii doi ani ocupând cea mai înaltă poziţie a acestuia.

Pe lângă succesul în sine, ea va putea intra la facultate în România fără examen de admitere, facilitate acordată de minister celor care în ultimii doi ani de liceu obţin premiul I la naţionale. Însă eleva Colegiului Naţional Carol I se vrea bursieră a Universităţii din Malaga, fie la Filologie hispanică, fie la Geografie. Respectă învăţământul românesc şi susţine că tinerii care vor să înveţe, pot foarte bine face asta şi aici, dar pune sub semnul întrebării viitorul ei pe piaţa muncii din România.

„La cum se aştern lucrurile aici, la noi, cred că e mai potrivit să studiez într-o altă ţară şi poate chiar să rămân să muncesc acolo. Pentru o viaţă decentă este nevoie de bani care să îţi dea dreptul să te bucuri şi de lucruri frumoase, cum ar fi călătoriile“, mărturiseşte Emilia.

Un mare câştig al titlurilor olimpice a fost pentru ea şi posibilitatea de a merge în excursii în străinătate, câteva fiind chiar în Spania.

„Chiar îmi place această ţară, nu doar limba ei. Oamenii mi s-au părut calzi, deschişi, poate un pic prea mult prinşi de muncă. Cineva chiar îmi spunea că acolo muncesc în tinereţe, ca să aibă la anii bătrâneţii“, mai spune adolescenta. 

Vrea să participe la un concurs internaţional

Îşi doreşte să concureze la o competiţie organizată la nivel internaţional, dar speră să trăiască această experienţă la Universitatea din Malaga, unde studiază tineri din întreaga lume.

„Sunt sigură că nu va fi deloc uşor acolo, dar va fi cu siguranţă altceva. Cu gândul la plecarea în Spania sunt din clasa a X-a, de atunci mi-am şi pregătit părinţii, la care, din fericire, am găsit multă înţelegere şi, un lucru foarte important, libertatea de a alege“, afirmă Emilia.

Pătrează permanent legătura cu alţi foşti elevi din Carol, bursieri tot la Malaga, şi culege informaţii despre  mediul universitar de acolo. În acelaşi timp, nu exclude nici varianta de a studia în Bucureşti, dacă nu va primi bursa în Spania.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite