Cercetaşii englezi explorează Bănia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii britanci sunt oaspeţii cercetaşilor Centrului Local Craiova, până la 11 august. Împreună vor încerca să le demonstreze oamenilor că voluntariatul pune pe picioare comunitatea.

Cei 40 de cercetaşi din Hampshire fac echipă cu alţi 25 din Craiova, în cadrul unui proiect care pune în valoare ospitalitatea. Primul pas a fost deja făcut prin felul în care au fost primiţi de gazdele din Oltenia. Au găsit căldură, bunăvoinţă şi bucuria de a sta la masa plină cu bucate tradiţionale româneşti. Ieri au împânzit Parcul Romanescu, l-au vizitat de la un capăt la celălalt, i-au aflat povestea şi au organizat un teambuilding.

„Sunt tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care vor să întâlnească oameni noi, să lege prietenii, să cunoască obiceiuri diferite de ale lor“, a spus Livia Popescu, preşedintele Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României - Centrul Local Craiova.

Astăzi vor face orientare pe echipe, în oraş, vor trece prin mai multe puncte de control, unde vor avea de rezolvat fie ceva tehnic, fie ceva amuzant, lucruri pe care ei le fac deseori cu mare plăcere şi spre încântarea celor ce se nimeresc să îi vadă în acţiune.

Sunt experţi în jocuri în natură şi tehnici cetăţeneşti. Apoi, merg la Casa Băniei, unde vor fi plimbaţi prin poveştile satului oltenesc, cu toate frumuseţile lui, cu artizani cum rar mai găseşti astăzi şi obiecte tradiţionale de văzut doar prin părţile locului. Ca să înţeleagă mai bine cu ce se îndeletnicea ţăranul român, cei cu îndemânare şi curiozitate se vor aşeza la războiul de ţesut, în atelierul de creaţie al Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Cuceriţi de români

Mark Duffy, liderul cercetaşilor englezi s-a declarat impresionat de spiritul de echipă al colegilor români şi a mărturisit că îi va fi dor de Craiova. Şi încă nu au văzut tot ce aceştia le-au pregătit. Urmează în această după-amiază atelierul de improvizaţie „Scufundar în teatru“, în Grădina Botanică. „Prin ceea ce  fac, vorbesc despre ce înseamnă să fii voluntar, să îţi pese de cei de lângă tine, să ajuţi atunci când este cazul. Ei ştiu deja“, mai spune Livia Popescu.
În vara anului viitor se schimbă rolurile. Cercetaşii din Craiova se transformă din gazde oaspeţi, şi vor deveni protagoniştii variantei britanice a activităţilor pe care le-au derulat acasă. Înainte să sosească în Bănie, cercetaşii englezi au participat la cea de-a 22-a Jamboree Mondială din Suedia, eveniment comparat cu Jocurile Olimpice în ce priveşte semnificaţia şi numărul de participanţi, 39.000, de pe toate continentele. Partenerii cercetaşilor craioveni în realizarea acestui proiect sunt în primul rând familiile lor, apoi Clubul Rotary şi Direcţia pentru Sport şi Tineret Dolj.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite