Cât a ajuns să coste o crenguță de vâsc. „Am luat-o razna de tot, înainte dădeam maxim doi lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiția spune că este bine să-ți împodobești casa în această perioadă a sărbătorilor de iarnă cu cât mai multe crenguțe de vâsc. Aduce belșug și veselie. Mulți craioveni spun că au ajuns să nu mai poată respecta obiceiul pentru că prețurile la crenguțele de vâsc au explodat.

FOTO / arhivă Adevărul
FOTO / arhivă Adevărul

În Craiova, crenguțele de vâsc pot fi găsite în toate piețele, dar și în supermaket-uri. Prețurile încep de la 10 - 12 lei / crenguță și pot sări chiar și de 25 de lei dacă vânzătorul a mai adăugat și câteva decorațiuni specifice sezonului.

„Mereu îmi cumpăram crenguțe de vâsc și puneam prin toată casa. Le atârnam de lustre, de oglinzi, puneam chiar și în vază. Acum și astea au ajuns un lux", spune Maria Cotarcea din Craiiva.

„Am luat-o razna de tot, înainte dădeam maxim doi lei și acum dăm de 10 ori mai mult. Dar nu mai dăm, mai bine. Sau mă duc în supermarket, am auzit că 12 lei. Comercianții din piețe parcă vor să se îmbogățească în perioada asta", a declarat și Valeriu Țolea din Craiova.

Întrebați de unde vine tradiția cu vâscul, oamenii nu au prea știut să răspundă: „Nu știu exact de unde vine, dar se spune că e bine să ai de sărbători casa împodobită cu vâsc pentru că aduce bucurie, iubire și belșug", au răspuns mai mulți craioveni.

Vâscul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale curative. Conform legendelor nordice, există o legătură puternică între planta denumită vâsc și dragoste. O legendă babiloniană spunea că această plantă ar avea chiar efecte afrodiziace. Femeile singure trebuiau să meargă la templu cu o ramură de vâsc și, dacă vedeau un bărbat care le plăcea, trebuiau să îi pună vâscul în jurul gâtului și să îl „lege” cu farmecele dragostei.

Vâscul mai este cunoscut și sub denumirea de „creanga de aur".

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite