Ziua mondială a textilei româneşti care îmbracă lumea. Ia este celebrată pe tot mapamondul, dar statul român o ignoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţă de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Gabriel Motica Fotomotica
Fetiţă de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Gabriel Motica Fotomotica

Românii din toată lumea celebrează pe data de 24 iunie Ziua Universală a Iei, o sărbătoare impusă pe plan internaţional încă din 2013. Pe de altă parte, statul român n-a întreprins nimic concret pentru protejarea obiectului vestimentar de patrimoniu.

La 24 iunie, odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, românii de pe tot globul celebrează Ziua Universală a Iei. Sărbătoarea a fost creată de comunitatea La Blouse Roumaine în 2013.

Washingtonul este primul oraş din lume care a recunoscut oficial această sărbătoare, prin emiterea a două proclamaţii în 2015 şi 2016. Meritul îi aparţine unui român stabilit în State, Bogdan Banu, care a fost sprijinit de Ambasada României în SUA. În 2017, Mexicul va marca la 24 iunie Ziua pentru protejarea patrimoniului textil. Statul român nu a întreprins deocamdată nimic pentru recunoaşterea acestei sărbători, care a depăşit de la prima ediţie graniţele ţării.

De fapt, 24 iunie 2017 vine fără ca România să aibă o Lege a Meşteşugurilor care să încurajeze artizanii populari care lucrează obiecte tradiţionale. În legislaţia naţională există doar, fără prea mari efecte, Legea nr. 26 din 29 februarie 2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial.

„Guvernul a dat aviz negativ proiectului de Lege a Meşteşugarilor discutat la un moment dat, pentru că în acea formă era mai degrabă dăunătoare meşteşugarilor“, a declarat pentru „Adevărul” Cristian Pelivan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. El a anunţat că ministrul Ionuţ Vulpescu se întâlneşte vineri cu promotorii La Blouse Roumaine pentru reluarea demersurilor de susţinere a patrimoniului textil şi în special a iei ca brand de ţară.

„Recunoaşte meritele!“

Dacă ar fi fost protejat legal acest patrimoniu imaterial, cu siguranţă că designerii lumii nu şi-ar fi alcătuit colecţiile furând piese de vestimentaţie din costumul popular românesc. Aşa a făcut Tory Burch şi celebrul Dior, care au copiat integral modele de haine: un suman românesc din colecţia Muzeului Metropolitan din New York (Burch) şi un cojoc binşenesc din Ţara Beiuşului (Dior).

„E Bihor, nu Dior“ sau mai general „Give Credit“ („Recunoaşte meritele“) constituie noul „Rezist“ al celor care militează pentru recuperarea mândriei naţionale. La presiunea lor, pe mediile online şi la magazinele/sediul casei de modă, Tory Burch a retras descrierea prin care îşi însuşea piesa de patrimoniu românesc, menţionând că este de inspiraţie românească. Dior va primi scrisoarea oficială a comunităţii La Blouse Roumaine, prin care i se cere acordarea creditului cuvenit României.

Semnele - universale, cusătura românească - unică

Tema Zilei Universale a Iei 2017 este „Natură şi diversitate“. „Fără protejarea naturii, nu avem cum să ne protejăm patrimoniul şi viitorul generaţiilor care să ducă mai departe tradiţia iei. Semnele ţesute sau cusute pe ie sunt interconectate cu un limbaj simbolic ce se regăseşte pe textilele din întreaga lume. Ele sunt universale. Dar felul în care noi, românii, le-am combinat şi le-am păstrat este unic“, arată Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine. 

Fată din Dobrogea, de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Lili Sumănaru

Ziua Universală a Iei - 24 Iunie - de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Foto Lili Sumănaru

În semn de sărbătoare, românii, dar şi prieteni din alte culture ale lumii, sunt chemaţi să se îmbrace în ie, cămăşi tradiţionale sau să poarte orice element din costumul lor popular. „Vrem ca România să susţină artizanii locali, comunităţile şi grupurile care recuperează tradiţia şi tehnica realizării Iei, precum şi ransmiterea cunoaşterii tradiţionale către generaţiile viitoare. De aceea, la 24 iunie, ne îmbrăcăm în ii şi costume tradiţionale oriunde ne-am afla. Culegem flori, purtăm coroniţe de Sânziene sau alte flori. Ne decorăm casele, curţile, birourile, locurile unde ne desfăşurăm activitatea cu flori, plante, luminiţe“, spune Andreea Diana.

Evenimente de Sânziene

Sărbătoarea de Sânziene se regăseşte în toată emisfera nordică sub diverse denumiri şi manifestări, toate marcând Solstiţiul de vară.

La Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român (MŢR) sărbătoreşte trei zile la rând (23-25 iunie) Sânzienele şi Ziua Universală a Iei printr-un târg de vară până-n seară, intitulat „Haina ţărănească“. Între orele 10-18, în curtea muzeului vor fi 30 meşteri, artişti şi colecţionari din toată ţara. Vor fi expuse spre cumpărare cămăşi femeieşti şi bărbăteşti, poale, catrinţe, fote, vâlnice, ii brodate sau pictate, marame ţesute din borangic, costume întregi vechi şi noi, cordoane ori podoabe. Nu vor lipsi nici plantele de leac, nici bucatele proaspete şi numai bune de târguit: prăjituri de casă, patiserie, miere, turtă dulce. De Sânziene, de la ora 12, MŢR invită la un atelier de împletit coroniţe (la care participanţii să rugaţi să aducă flori de câmp), o expoziţie şi poveşti despre plantele de leac. În sala Acvariu este amenajată o mică expoziţie cu ii din Galeria de Artă Ţărănească. 

Patru generaţii în ie Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Corina Kis

Ziua Universală a Iei - 24 Iunie - de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Foto Corina Kis

Tot la Bucureşti, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ invită sâmbată la evenimentul „La porţile soarelui. Sânzienele“, cu spectacol de datini, târgul meşterilor populari, atelier interactiv de creaţie, teatru de umbre.

La Muzeul Astra din Sibiu, cea mai vastă structură etnomuzeală din România, va fi mare sărbătoare. Între 23 şi 25 iunie, muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului reuneşte 20 ateliere meşteşugăreşti, ateliere educaţionale, târg de ii şi obiecte tradiţionale, plimbări în ie cu cele mai cochete biciclete, prezentări de ii, momente folclorice şi un concert pe scena de pe lac susţinut de Mike Godoroja & Blue Spirit. Printre atelierele interactive se află şi unul de îngrijire a iei, dar şi un atelier de cosiţe împletite, cununiţe şi obiceiuri de Sânziene. Sâmbătă va fi organizat concursul „Salvează o ie”, întrecere la care vor fi prezenta iile din colecţiile proprii - cât sunt de vechi, din ce zonă etnografică provin, cum au ajuns în posesia lor, când le poartă. Un juriu alcătuit din specialişti şi creatori populari va stabili care este cea mai frumoasă ie şi cea mai frumoasă poveste. Duminică, 25 iunie, ora 12.00, la ieşirea de la Sfânta Liturghie, în zona Bisericii din Bezded, se va juca Hora de Sânziene. Cei ce vor îmbrăca ia sau orice cămaşă tradiţională vor avea acces gratuit la festivităţile de la Muzeul Astra.

Sărbători vor fi însă în toate oraşele şi satele din România, precum şi în localităţi din străinătate unde trăiesc români. La Constanţa (Faleza Cazino), Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova etc. sunt organizate evenimente care să celebreze cea mai frumoasă zi a verii. 

Dobrogeancă, de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Credit foto Lili Sumănaru

Ziua Universală a Iei - 24 Iunie - de Sânziene Sursa Facebook La Blouse Roumaine Foto Lili Sumănaru

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Este ia tradiţională un element de identitate naţională? O dezbatere la Adevărul LIVE

Cine este misterioasa muză din celebrul tablou La Blouse Roumaine al lui Henri Matisse. Chipul ei a fost şters din pictură

Pictorul francez care a făcut celebră ia românească, La Blouse Roumaine. Un semn ascuns este „cusut“ în lucrare

La Blouse Roumaine, schiţele unei picturi celebre care a făcut ia românească vestită în toată lumea

O celebră creatoare de modă, acuzată că a copiat în detaliu o ie românească pentru noua ei colecţie: „Acordă creditul meritat pentru sursa de inspiraţie“ FOTO

Românii, chemaţi să susţină Ziua Perfecţiunii, în amintirea celui mai frumos moment de la Olimpiadă: 10-le perfect, triumful Nadiei de la Montreal

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite