Ziua Internaţională a Mării Negre, celebrată pe 31 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagră - arhiva foto
Marea Neagră - arhiva foto

Pe 31 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Internaţională a Mării Negre. Statele riverane mării au semnat un Plan Strategic de Acţiune.

Cele şase ţări riverane Mării Negre - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat pe 31 octombrie 1996, Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre.

„Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră reprezintă rezultatul a trei ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat faptul că mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile transportate de râurile din 17 ţări, de pescuitul excesiv şi  de deversările necontrolate de produse petroliere. Planul Strategic de Acţiune promovează colaborarea tuturor ţărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin”, transmite Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA.

La 21 aprilie 1992, a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia de Protejare a Mării Negre Împotriva Poluării, dezvoltată cu asistenţă UNEP, fiind semnată, ulterior, de toate ţările din regiune. Convenţia de la Bucureşti a intrat în vigoare la 15 septembrie 1992, reprezentând cadrul legal care concentrează priorităţile şi principalele direcţii ale activităţilor internaţionale în problemele de mediu ale bazinului Mării Negre, incluzând conservarea biodiversităţii.

Totodată, o politică comună a ţărilor din jurul Mării Negre, referitoare la protejarea şi folosirea resurselor a fost formulată în Declaraţia de la Odessa. Ministerele Mediului din Bulgaria, Georgia, Rusia, România, Turcia şi Ucraina au semnat acest document la 7 aprilie 1993, în Ucraina. Declaraţia conţine un orar rezonabil al acţiunilor care vizează unirea eforturilor tuturor sectoarelor societăţii pentru conservarea şi protecţia mediului Mării Negre. 

Citeşte şi: 

Elevii reclamă: „Educaţia - bătaia de joc a Consiliului Local Constanţa”

Se prelungeşte campania de vaccinare din City Park Mall Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite