VIDEO Ziua Recoltei în comunism. Cum arătau serbările populare în care Ceauşescu se păcălea cu „belşugul patriei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În epoca socialistă, toamna era sezonul preferat al oamenilor muncii, care serbau producţii-record la recoltele de pe ogoarele patriei. În demonstraţii şi vizite de lucru ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu, românii jucau în piesa de teatru ce s-ar fi putut intitula „mascarada belşugului“.

An de an, erau raportate cifre uriaşe în toate ramurile agriculturii şi zootehniei, în timp ce viaţa de zi cu zi era petrecută la cozile umilinţei fără margini. La manifestaţiile de Ziua Recoltei, carele încărcate cu fructe şi legume, aranjate în forme inedite, dădeau imaginea unei economii roditoare.

Ropote de aplauze curgeau de la tribunele oficiale şi de la mulţimea care pentru o zi trăia iluzia festivismului, neîntâlnit public decât la sărbătorile muncitoreşti. Costume populare, pâine şi sare, jocuri şi cântece, zâmbete largi - toate prinse într-o horă rămasă în folclorul românilor. Scenariul se repeta, de fapt, la fiecare vizită de lucru a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, care trebuia să fie primit cu la carte, cu tot arsenalul de bucurie, indiferent de sezon.

Arhivele au reţinut imagini foto şi video ale comunismului, în care Ceauşescu inspecta personal rezultatul „muncii neîntrerupte“ a făuritorilor Epocii de Aur. Primarii tranziţiei au reţinut din tradiţia serbării recoltei şi o întreţin cu piramide din fructe şi legume, steaguri tricolore şi artişti populari care să dea românilor sentimentul că sunt răsplătiţi, simbolic, pentru munca de peste an.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Litoralul românesc în anii de glorie ai comunismului. Cum se distrau părinţii noştri la Hanul Piraţilor, localul legendar din Mamaia Sat

VIDEO Imagini de arhivă cu litoralul românesc în 1966. „Sezonul meşterilor s-a încheiat. Trăiască sezonul!“

FOTO VIDEO Litoralul românesc de altădată - cum arătau staţiunile preferate ale românilor acum 30 de ani
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite