VIDEO Muzica ţigănească autentică: succesul cântecelor din coloana sonoră a filmului „Şatra“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recenta gală a Premiilor Gopo, desfăşurată la Teatrul Naţional din Bucureşti, a adus pe scenă şi în discuţie manelele, genul muzical balcanic născut în sânul etniei rome. În trecut, un film muzical creat de românii de peste Prut au făcut ca autentica muzica ţigănească să captiveze o lume întreagă.

Versurile, ritmurile, atitudinea şi opulenţa afişată de manelişti irită masiv pe de o parte, dar pe de altă parte absorb public din diferite straturi sociale, inclusiv din rândul elitei.

Controversata muzică îşi are originea în vechea lăutărie, cu reprezentanţi printre care se numără: Romica Puceanu, Dona Siminică, Ionel Tudorache, Gabi Luncă, Fărămiţă Lambru, Nelu Ploieşteanu şi instrumentiştii Toni Iordache, Ionică Minune, Ion Onoriu etc.

În anii ’70, muzica romilor, de petrecere sau de jale, irumpea pe plan mondial datorită unui film care a rămas neegalat în cinematografia de la Răsărit. 

Este vorba despre filmul „Şatra“ („O şatră urcă la cer“), din 1975, creat de o echipă din Basarabia.

Imagine indisponibilă

Regizorul Emil Loteanu, compozitorul Eugeniu Doga şi actorii principali Grigore Grigoriu şi Svetlana Toma redau povestea tragică a Radei, preafrumoasă gitană care fumează pipă şi îl vrăjeşte pe înfocatul Zobar, care face pentru ea o pasiune mistuitoare, ce îi ia minţile.

Eugeniu Doga a creat pentru acest film o muzică excepţională strânsă într-o coloană sonoră devenită clasică, rămasă în preferinţele românilor. 

Filmul „Şatra“ a fost văzut, conform cifrelor oficiale, în 120 ţări, în care s-au vândut 65 milioane de bilete. Un succes încă neegalat de niciun film al cinematografiei de la Răsărit. 

Pe aceeaşi temă: 

Reacţii dure după ce la gala Gopo s-au cântat manele: „Total ruşinos. Îmi lasă un gust amar şi mă oripilează“ VIDEO

Manelele de la Gala Gopo. Producătorul Ada Solomon: „A comenta atât de vehement mi se pare ipocrit şi puţin ridicol”. Ce spun organizatorii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite