VIDEO Militarilor americani de pe nava USS Cole li se pregăteşte o surpriză în România. Distrugătorul împlineşte marţi 20 ani de la lansarea la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USS Cole a ajuns în Portul Constanţa. FOTO Claboo Media
USS Cole a ajuns în Portul Constanţa. FOTO Claboo Media

A supravieţuit unui atac unui atac cu bombă plănuit de Al-Qaeda şi acum a venit să asigure pacea în Portul Constanţa. Vasul de război american USS Colea sosit luni dimineaţa pe tărâm românesc. Tot aici marinarii vor aniversa cei 20 ani de existenţă a navei.

Nava americană a intrat în Portul Constanţa la ora 10.00 a zilei de luni. Pentru militarii americani, cele 21 zile petrecute în Marea Neagră vor fi cu siguranţă speciale. 

Distrugătorul USS Cole împlineşte pe 10 februarie 20 ani de la lansarea la apă. Vasul a ajuns în serviciul Marinei Militare americane aia pe 8 iunie 1996 şi de atunci a luat parte la mai multe misiuni până în anul 2000. Momentul decisiv pentru USS Cole a avut loc atunci câbd vasul a fost puternic avariat de un teorist care făcea parte din Al-Qaeda. Atentatul cu bombă a avut loc de la bordul unei bărci care s-a apropiat periculos de mult de vasul american. 

Deflagraţia din portul Aden a fost atât de puternică încât a făcut o gaură de 12 metri lungime în corpul navei, a ucis 17 membri de echipaj şi a rănit alţi 39. Pentru navă a urmat o perioadă de reparaţii capitale şi abia 3 ani mai târziu USS Cole a revenit pe linia de plutire. 

În prezent nava execută o misiune de pace în Marea Neagră. Acţiunea durează 21 zile, începând de pe 8 februarie 2015. USS Cole vine pentru a doua oară la Constanţa în numai patru luni. 

La Constanţa, distrugătorul va rămâne până pe 12 februarie. În prima zi a vizitei a fost programată o întâlnire a comandantului navei cu comandantul Flotei române. Totodată, o parte dintre membrii de echipaj vor merge să vadă cum se desfăşoară activitatea la Academia Navală Mircea cel Bătrân. 

Pe parcursul următoarelor zile vor avea loc mai multe acţiuni comune ale americanilor cu militari români aflaţi pe navele ancorate în portul Constanţa. Antrenamentele vor culmina cu o ieşite pe mare pe data de 12 februarie. Fregata Mărăşeşti, un dragor maritim şi elicopterul Puma naval al SMFN vor ieşi în larg pentru un exerciţiu de război. 

Reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale ne-au mărturisit că pe 10 februarie au programată o surpriză pentru militarii americani de la bordul USS Cole. Aniversarea de 20 ani a navei va avea loc undeva în judeţul Constanţa, într-o locaţie deocamdată secretă.  Surpriza este pregătită împreună cu elevii liceului Nicolae Dumitrescu din comuna Cumpăna.


Vă mai recomandăm:

Distrugătorul american USS Donald Cook a intrat în Marea Neagră. Vasul de război este ultimul care se va apropia de Portul Constanţa în 2014

FOTO VIDEO Visul americanilor de pe distrugătorul ajuns în România: să-l înfrunte pe Dracula

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite