Victor Ponta: „Cei mai mari duşmani ai României în străinătate sunt tot românii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a tinut un discurs la deschiderea "Diaspora Estival"    FOTO: guv.ro
Victor Ponta a tinut un discurs la deschiderea "Diaspora Estival"    FOTO: guv.ro

Premierul Victor Ponta susţine că cei mai mari duşmani ai României peste hotare sunt tot românii pentru că atunci când aceştia merg în alte ţări spun că ţara noastră este una plină de hoţi, de infractori, iar cei de acolo preiau acest discurs.

El a declarat luni, la Eforie Nord, în deschiderea programului “Diaspora Estival” că există un discurs antiromânesc la nivel european şi că acesta nu este legat de problema românilor, ci de faptul că sunt probleme economice în Europa, iar discursul populist găseşte întotdeauna alţi vinovaţi.

“Avem o problemă la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc, care este, de fapt, mult mai profund legat nu de problema românilor, ci de faptul că situaţia economică a Europei s-a deteriorat şi de faptul că discursul populist, discursul care găseşte întotdeauna vina altcuiva s-a întins în Europa şi, ştiţi foarte bine, nu vorbesc doar de Marea Britanie, unde mass-media din Marea Britanie joacă un rol, într-o anumită măsură, sigur că da, joacă un rol negativ. Este foarte simplu să spui că problemele Marii Britanii sunt din cauza românilor sau din cauza mai ştiu eu cui. Se întâmplă şi în Italia”, a afirmat Ponta.

El a precizat că dacă românii nu şi-ar prezenta ţara în mod negativ poate că nici străinii nu ar prelua acest discurs. “Cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi. Este normal ca cei de acolo să aştepte să preia acest discurs”, a explicat premierul.

Ponta mai spus că România continuă eforturile pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să fie cetăţeni europeni şi că săptămâna viitoare va merge la Chişinău pentru inagurarea gazoductului, inaugurarea SMURD-ului, dar şi pentru a vedea cum au fost folosiţi banii pentru grădiniţe şi pentru a arăta acestora cum să folosească manuale româneşti. “Sunt lucruri care vor reprezenta sprijinul pentru a deveni cetăţeni europeni mai mult decât doar prietenia sau iubirea frăţească”, a menţionat Ponta.

Premierul a fost prezent luni, la deschiderea celei de-a doua ediţii a programului „Diaspora Estival”, manifestare destinată românilor din afara graniţelor ţării. Evenimentul este organizat de către Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi se desfăşoară între 17 – 24 august la Eforie Nord.

Vă mai recomandăm

VIDEO Victor Ponta şi Chuck Hagel au vizitat baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Victor Ponta vizitează o platformă de foraj din Marea Neagră

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite