UPDATE DN22A, închis între Hârşova şi Saraiu. Trenul de Bucureşti, anulat. Dobrogea este sub Cod galben de ninsori, viscol, precipitaţii şi polei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobrogea se află sub avertizare de ninsori, viscol, precipitaţii mixte, polei. Precipitaţiile vor fi mixte şi izolat se va produce polei, apoi se vor transforma treptat în ninsoare. În aceste regiuni, viteza vântului la rafală va depăşi 55 - 65 km/h.

UPDATE ORA 17 Prefectura Constanţa a centralizat situaţia la nivelul Dobrogei în plină avertizare de Cod meteorologic. În urma actualizării situaţiei meteorologice la ora 14.00, la nivelul judeţelor Constanţa şi Tulcea precipitaţiile s-au transformat în ninsoare şi temperaturile au scazut accentuat. A nins viscolit la Hârşova, Cernavoda şi Tulcea.

Cantitatea maximă de apă a fost de 15 l/mp la Tulcea, iar stratul de zăpadă  maxim a fost de 10 cm la Tulcea. Vântul a prezentat intensificări susţinute. Rafala maximă a atins 97 km/h (la staţia meteorologică Sulina - Tulcea). Cu totul izolat s-a semnalat polei. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, în următoarele ore precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare slabă şi se vor semnala pe arii restrânse. Vântul va prezenta intensificări susţinute. Rafala maximă va depăşi izolat 70 – 80 km/h.

La nivelul judeţului Constanţa, la ora 14.30 se înregistra următoarea situaţie:
Sectorul de drum DN 22A km 64+600 – 86+200 (Hârşova-Saraiu) a fost închis din cauza fenomenelor meteo nefavorabile (viscol şi zăpadă, vizibilitate foarte redusă).
Se circulă în condiţii de iarnă pe drumurile naţionale DN 2A, DN 3C, DN 22, DN 39, DN 39E, DN 39B, C, D, DN 38, DN 22 C, DN 3, A2 şi A4.

Pe drumurile naţionale aferente judeţului Constanţa se acţionează cu 20 de utilaje şi 42 de material antiderapant. Pe A2 şi A4 se acţionează cu 6 utilaje şi 42 de tone de material antiderapant.
   
Circulaţia pe drumurile judeţene se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul pe zonele Băneasa şi Hârşova a fost acoperit cu polei pe unele tronsoane iar vântul puternic a împiedicat acţionarea cu utilaje.

Pe zona Cuza Vodă-Topraisar şi Tariverde din cauza temperaturilor în scădere circulaţia se desfăşoară cu dificultate motiv pentru care drumarii avertizează şoferii să fie atenţi la trafic. Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri acţionează cu 44 de utilaje, 120 de angajaţi împrăţtiind 450 de tone de material antiderapant.
   
Din cauza vântului foarte puternic, au fost suspendate manevrele în toate porturile inclusiv pe Canalul Dunăre – Marea Neagă.

În localităţile Ostrov, Bugeac şi Almalău a fost întreruptă parţial alimentarea cu energie electrică, aceasta fiind reluată în scurt timp. De asemenea, 2 echipaje de la S.C. ENEL S.A. au acţionat în localităţile Oltina şi Lipniţa (sat Carvăn) pentru remedierea defecţiunilor privind furnizarea curentului electric.

În vederea analizării situaţiei pentru luarea măsurilor ce se impun la nivelul judeţului Constanţa, subprefectul Mustafa Levent Accoium i-a convocat luni, 29 decembrie, pe membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde s-a stabilit ca fiecare structură cu responsabilităţi să acţioneze cu promptitudine, şi, totodată s-a solicitat să existe un flux informaţional permanent între instituţii pentru a interveni cât mai repede atunci când situaţia o impune.

În acest moment sunt angrenaţi aproximativ 430 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, dar şi reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu aprozimativ 110 mijloace de intervenţie.

Recomandări

Reprezentanţii  Inspectoratului  pentru  Situaţii  de  Urgenţă  „Dobrogea”  al judeţului  Constanţa,  transmit  cetăţenilor  câteva  recomandări  privind  comportamentul  ce  trebuie adoptat în perioada următoare:
- Informaţi‐vă permanent despre condiţiile atmosferice transmise prin intermediul mass-media;
- Fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă – pregătiţi rezervă de alimente, apă, combustibil şi asiguraţi‐vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana;
- Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică;
- Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;
- Evitaţi absolut orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;
- Dacă este necesar să plecaţi, luaţi‐vă articole de îmbrăcăminte groasă;
- Interesaţi‐vă de starea drumurilor;
- Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi‐vă că este echipată cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablu de remorcare, că are suficient combustibil şi asiguraţi‐vă că ştie cineva pe ce rută vă deplasaţi;
- Dacă rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire;
- Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrati în panică. Păstraţi‐vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie. Dacă sunteţi în afara localităţilor, legaţi o bucată de pânză colorată de antena maşinii pentru a fi vizibili în timpul viscolului;
- Nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;
- În localităţi nu parcaţi autovehiculele pe străzi. Încercaţi, pe cât posibil, să le scoateţi de pe partea carosabilă.

UPDATE ORA 14.45 A fost închisă şi Autostrada Soarelui.

UPDATE ORA 14.10 CFR Călători a anulat mai multe trenuri din cauza condiţiilor meteo nefavorablie. În această situaţie este şi trenul de călători InterRegio 1586 Constanţa (plecare 17.00) - Bucureşti Nord.  

UPDATE ORA 14 Poliţia Rutieră Constanţa a avizat solicitarea D.R.D.P Constanţa, de restricţionare a traficului rutier, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul DN 22A Harşova - Saraiu, în judeţul Constanţa.

Consiliul Judeţean Constanţa a transmis o situaţie privind starea drumurilor judeţene şi comunale în ziua de luni, 29 decembrie 2014, ora 13. Codul galben expiră la ora 18.

Circulaţia pe drumurile judeţene se desfăşoară în condiţii de iarnă. Carosabilul pe zona Baneasa este acoperit cu polei pe unele tronsoane de drum, ninge viscolit. Carosabilul pe zona Hârşova este acoperit cu gheaţă şi zăpadă, ninge viscolit, vizibilitate redusă, sub 20 de metri, nu se poate acţiona momentan.

„Maşinile şi utilajele din dotarea R.A.J.D.P. Constanţa, echipate cu lamă, freze şi material antiderapant acţionează în zonele unde condiţiile meteo permit şi sunt pregătite să acţioneze în zonele unde va fi nevoie. Se supraveghează permanent starea drumurilor prin patrulare“, dau asigurări autorităţile.

La această oră pe zona Băneasa se acţionează pe următoarele trasee:
DJ 391A - Băneasa-Şipote-Furnica
DJ 307 - Şipote-Deleni
1 unimog cu lamă şi material antiderapant
DJ 391A - Băneasa-Oltina
1 autobasculantă cu lamă şi material antiderapant

Temperaturile înregistrate în judeţul Constanţa sunt următoarele:
1. Constanţa             0 C
2. Băneasa             -3 grade C
3. Hârşova              -2 grade C
4. Topraisar              0 C
5. Tariverde              0 C
6. Cuza Vodă         -1 grad C
Tendinţa este de scădere vizibilă către valori negative.

Peste 100 spaţii sunt amenajate în tot judeţul, pentru a oferi adăpost persoanelor rămase fără un acoperiş sau celor cărora vremea le-a întrerupt călătoria.

Asistenţa de urgenţă are nevoie de sprijinul altor centre SMURD din ţară, din cauza accidentului de pe lacul Siutghiol soldat cu moartea celor 4 membri ai echipajului. Urgenţele medicale vor fi preluate de elicoptere SMURD din alte judeţe, care vor acorda pacienţilor transportul până la unitatea medicală recomandată.

Vă mai recomandăm

Lista trenurilor anulate sau blocate din cauza vremii

Mai multe autoturisme sunt blocate din cauza viscolului pe drumurile din judeţul Tulcea. Printre ele se află şi două ambulanţe private

FOTO Codul roşu copleşeşte judeţul Brăila. Numeroase localităţi fără  curent electric, drumurile naţionale închise preventiv, cele judeţene deja troienite

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite